Cetinje, ilustracija / - FOTO: KABINET GRADONAčELNIKA CETINJA
26/12/2023 u 13:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jovanović: Budžet Prijestonice donio jednake mogućnosti za svako dijete predškolskog uzrasta

Po prvi put djeca predškolskog uzrasta u Prijestonici imaće priliku da besplatno koriste usluge vrtića

Usvojeni Budžet Prijestonice za 2024. godine je pored značajnog uvećanja u odnosu na prethodni period, donio i ono što nas sve zajednički ohrabruje – sredstva koja se odnose na izdvajanja za oblast dječije zaštite i subvencija, ocijenila je Milena Jovanović, odbornica kluba “SDP i Građani – svim srcem za Cetinje” u Skupštini Prijestonice.

- Podsjećajući da su Ujedinjene nacije u “Opštoj deklaraciji o pravima čovjeka”, proklamovale da djeci u djetinjstvu pripadaju posebna briga i pomoć, uvjereni da porodici, kao osnovnoj jedinici društva i prirodnoj sredini za razvoj i blagostanje posebno djece, treba da bude pružena neophodna zaštita i pomoć. Evropska konvencija o ljudskim pravima sadrži mnoge odredbe za zaštitu prava djece, na primjer, Protokol 1 član 2 “Pravo na obrazovanje”, koje mora biti usmjereno ka punom razvoju ljudske ličnosti i jačanju poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda. Pored Konvencije UN-a o pravima djeteta i velikog broja propisa nacionalnog zakonodavstva, obaveza lokalnih zajednica mora biti puna podrška porodicama, navodi ona.

Jovanović ističe da će po prvi put djeca predškolskog uzrasta u Prijestonici imaće priliku da besplatno koriste usluge vrtića.

- Ako znamo da je oko 595 djece upisano u ovu školsku godinu a da redovno u prosjeku mjesečno dolazi oko 480 djece, pritom Ministarstvo rada i socijalnog staranja pokriva troškove za 55 djece, nije teško doći do zaključka da određeni broj porodica koje imaju djecu predškolskog uzrasta nijesu u mogućnosti plaćati usluge vrtića. Polazeći od činjenice  da svako dijete zahtijeva jednak položaj, pravo na dostojanstvo i pravo na jednako obrazovanje, bez obzira na materijalni status porodice, smatram da uvođenje ovog servisa treba podržati, kako bi svako dijete predškolskog uzrasta dobilo jednake mogućnosti, navodi Jovanović.

Raduje i činjenica, dodaje ona, da je prijedlogom Budžeta za 2024. godinu planiran i servis medicinski potpomognute oplodnje, parovima koji su iscrpili mogućnosti besplatnog liječenja.

- Pomoć razvoju ženskog preduzetništva koji je planiran i u 2024 godini kroz subvencije, morao bi biti dodatan impuls osnaživanju ne samo porodica već i ohrabrivanju žena da razvijaju sopstvene biznise kroz zanatsku djelatnost, poljoprivrednu proizvodnju, razvijanju gastro ponude u sklopu turističkih potencijala, ili razvijanja biznisa koji će pomoći i njenoj samostalnosti ali i dodatnom osnaživanju porodice. Sigurna sam da će Prijestonica i u narednom periodu uložiti dodatne napore i imati dovoljno senzitivnosti da radi na osnaživanju porodice kroz ove i ovakve servise, da će imati dovoljno mudrosti da dodatno utiče na razvijanje rodne komponente pomažući razvoj ženskog preduzetništva, kao i da će pronaći načina da utiče i na migraciona kretanja, zaključuje Jovanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:49