Авдија Калач / -В.Ра.
22/10/2021 u 06:19 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Калач: Послије 20 година рада остали без сировине

Били смо спремни да умjесто по 60 еура кубик грађе платимо по 80 еура али ни то нам није помогло и остали смо без концесије на шуме и без посла, каже Авдија Калач, представник Удружења "Бројни лаз"

Око 50 радника у дрвопреради рожаjског Удружења дрвопрерађивача "Броjни лаз", остали су без посла након 20 година рада. Према риjечима Авдиjе Калача, власника фирме Д.о. "Дрвомонтажа", десетак фирми коjе су упошљавале поменуту радну снагу, су након двиjе децениjе остале без концесиjа на шуме, услед чега су биле принуђене да отпусте запослене. Калач jе у име jош 10 колега, jавно затражио приjем код министра Александра Стиjовића и вршиоца дужности директора Управе за шуме Срђана Пејовића.

-Овим путем се обраћамо Стиjовићу и Пејовићу да нам помогну да дођемо до концесиjа на шуме ако не по тржишним, онда по прилагодљивим циjенама jер jе угрожен опстанак више од 10 предузећа од коjих се наjмање пет бави финалном дрвопрерадом а коjа чине поменуто удружење – каже Калач, коjи не спори да jе комисиjа приликом расподjеле концесиjа радила по конкурсу али сматра да jе конкурс био уперен против финалне производње.

-Концесиjе су диjељене по броjу радника у дрвопрерађивачким фирмама а како ми нисмо успjели да задовољимо таj критериjум испали смо из колосjека, што сматрамо неприхватљивим. Наше ниjе да судимо о статусу запослених у поjединим дрвопрерађивачким фирмама да ли су они фиктивни или стварни, jер о томе има ко да води бригу. Ми смо оштећени и надамо да ће Стиjовић и Пејовић, препознати смисао ове приче и да ће наћи начина да нас приме на разговор – истиче Калач.

Све што се обори, реже се и продаjе се на Косову

-Убудуће ћемо тражити да финална дрвопрерада, приликом расписивања конкурса за концесиjе, буде посебно бодована. Осjећамо се погођенима управо због тога што су фирме коjе се баве финализациом остале без концесиjа – истиче Авдија Калач, коjи сматра да би по свему ове фабрике морале да имаjу приоритет у односу на оне коjе се баве резањем грање, коjу, како наглашава, аутоматски продаjу на Косову.

-Све што се обори, реже се и продаjе се на Косову и ми се са тим не можемо сложити jер финална производња jе нешто што треба унапређивати, а не уништавати. Уколико не добиjемо помоћ од државе, ми не видимо излаз из ових проблема. Тражимо да се конкурси убудуће прилагоде и нама са мањим броjем упошљених jер у супротном наше пословање биће доведено у питање – закључуjе Калач.

Он наглашава да су чланови Удружења дрвопрерађивача "Бројни лаз" покушали да дођу до концесиjа на начин што су нудили по 20 еура више у односу на понуђене циjене и, како каже, били спремни да умjесто по 60 еура кубик грађе плате по 80 еура али им ни то није помогло.

-Иако jе речено да ће концесиjе добити они дрвопрерађивачи коjи понуде вишу циjену коjу смо били спремни да платимо, остали смо без ичега а концесиjе су дате за 60 еура по кубику. Због неразумиjевања наша су предузећа од сада закључана. Ми не тражимо ништа бесплатно и спремни смо да купимо сировино само да би наставили да радимо и задржимо радну снагу – подвлачи Калач истичући да чланови Удружења "Броjни лаз" нису ништа дужни држави па се нада да ће одговорни препознати њихове проблеме и да ће наћи начин да им помогну.

- Довољно нам је да добиjемо по 150 кубика грађе како би одржали производњу и задржали раднике. Зато ћемо бити упорни да се обезбиjеде концесиjе барем оним фирмама коjе се баве финалном производњом коjу базирамо према захтjеву тржишта – казао jе Калач.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:42