Рафтери на Тари (архивски снимак) / -Ж.Ш.
11/10/2021 u 07:18 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кањон Невидио и рафтинг Таром главне атракције туристима

На рафтингу Таром до краја септембра евидентирано је 11.200 туриста, Трновачко језеро посјетило је њих 2.100, а Невидио 2.700 туриста, од чега је 1.975 прошло кроз кањон

Више од 17.000 туриста посјетило је ове сезоне подручја у подножју Дурмитора која припадају плужинској и шавничкој општини. Бројке су далеко мање него у 2019. години, али охрабрујуће у односу на 2020. с обзиром на чињеницу да још увијек траје епидемија вируса корона. Најатрактивније локације и ове године били су кањон ријеке Таре у Плужинама и кањон Невидио у Шавнику, али и сеоска етно и еко села обје општине гдје је све више смјештајних капацитета. Стога је и развој те врсте туристичке понуде циљ локалних самоуправа које интензивно раде на побољшању инфраструктуре.

image

Кањон Невидио биљежи 2.700 посјета

-Ж.Ш.

– Сезоном можемо бити дјелимично задовољни, ако је упоредимо са прошлом годином када је остварен знатно мањи број посјета у односу на 2019. годину. Свјесни смо да је вирус корона до темеља уздрмао туристичку привреду у цијелом свијету, па тако и код нас. Али је ипак примјетно ове године да су се туристи једноставно ужељели путовања, и уз поштовање епидемиолошких мјера су посјећивали наш крај. Велики проблем је био непостојање директних авио-летова из Русије за Црну Гору, јер су нам гости из Русије до ове године били најбројнији, посебно на рафтингу на Тари – казао је за "Дан" Петар Ћаласан, представник Парка природе "Пива".

image

Зип-лајн преко Пивског језера

-Парк природе Пива

Ћаласан наводи да су на рафтингу Таром до пред крај септембра имали 11.200 туриста, у истом периоду прошле године било их је 3.300, а 2019. чак 25.000. Трновачко језеро посјетило је 2.100 гостију, што је за 350 више него лани, али мање него претпрошле године кад је тај локалитет посјетило око 3.400 туриста.

Радови на побољшању туристичке инфраструктуре

У Плужинама су уз побољшање инфраструктуре организовали и низ спортских и културно-забавних програма, а у Шавнику најављују и неке нове туристичке пројекте.

– Општина има у плану израду зип-лајн жичаре и реконструкцију моста изнад кањона Невидио који води ка селу Дужи, а с којег се пружа врло атрактиван поглед на кањон и цјелокупни предио. ТО Шавник ће сходно расположивим финансијским средствима дјеловати у правцу промоције природних потенцијала, као и културно-историјских знаменитости. Реализоваћемо неке започете активности, гдје спада израда фото и видео материјала, истакла је Васка Зорић.

У сарадњи са Општином и тамошњим Парком природе "Драгишница – Комарница" уређиваће излетишта, видиковце и пјешачке стазе, а у плану је и онлајн промовисање гдје ће објединити све локалитете карактеристиичне за ту општину.

Вршилац дужности директора шавничке Туристичке организације (ТО) Васка Зорић за "Дан" истиче да је рејон те општине традиционално најпосјећенији током љетних мјесеци. Како је навела. од почетка године па до средине септембра Шавник биљежи, не узимајући податке за кањон Невидио, близу хиљаду посјетилаца.

– Та бројка је вјероватно и већа јер свако од туриста и гостију не изврши пријаву боравка, а из сезоне у сезоне отварају се нови смјештајни капацитети, и то претежно на руралним подручјима. У ову љетњу туристичку сезону ушли смо обогаћени за још једно етно-село на изузетно живописној и атрактивној локацији. Упркос сложеној епидемиолошкој ситуацији, остварен је солидан туристички промет, мада уколико временски услови дозволе, можемо очекивати и додатне доласке туриста – казала је Зорић.

Ове сезоне Невидио је посјетило 2.700 туриста, од чега је њих 1.975 прошло кроз кањон.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:14