/ Локација на којој је требало да се гради касарна, фото: Д.Ј.
27/05/2021 u 06:10 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Касарна у Андријевици била дио предизборног маркетинга бивше власти

Актуелни предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић истиче да из Владе још увијек нијесу добили прецизан одговор каква је даља судбина обећане касарне

Међу бројним нереализованим пројектима који су се минулих година нашли на листи обећања бивше власти у Црној Гори налази се и најављивана изградња касарне у Андријевици у којој је, по НАТО стандардима, требало да се стационира близу 200 војника. Ако се имају у виду изјаве бившег министра одбране Предрага Бошковића и некадашњег предсједника општине Срђана Машовића од прије неколико година, тај објекат, чија је вриједност процјењивана на око 17 милиона еура, требало је давно да буде завршен. Међутим, досад није постављен ни камен темељац за најављивану касарну већ је само извршена експропријација земљишта и одређена локација за њену изградњу. Од касарне у Андријевици која је, према најавама, требало да понесе име "Војвода Миљан Вуков" још увијек нема ништа иако је Машовић са позиције првог човјека општине прије три године казао да се до 2020. године у Андријевици, по стандардима које прописује НАТО савез, мора стационирати елитна јединица од 150 војника.

Не дају име славног војводе

Било је планирано да касарна понесе име славног војводе Миљана Вукова Вешовића.

-Миљан Вуков је својевремено, са својом војском, ослобађао Васојевиће и Црну Гору од окупатора, док је НАТО, бомбардујући цивилне циљеве, убијао недужни народ на овим просторима. И док су у војсци војводе Миљана Вукова, прије 150 година, били све сами родољуби и патриоте, који су се, без икакве надокнаде, борили за крст часни и слободу златну, дотле су НАТО плаћеници, прије двије деценије, сијали смрт по нашим пољима славним. Зато се Васојевићи противе изградњи НАТО касарне у Андријевици, а посебно намјери да она понесе име славног васојевићког војводе – навели су из Удружења Васојевића.

Он је тада изјавио да је такву одлуку, послије низа консултација са локалном управом, донио врховни савјет одбране.

-Након интензивних разговора, а првенствено уз помоћ Владе Црне Горе и министра Предрага Бошковића, врховни савјет одбране је донио одлуку да се у Андријевици формира организациона јединица Војске Црне Горе. Ради се о елитној пјешадијској јединици чије формирање мора да задовољи прописане НАТО стандарде. Јасно је прецизирано да се јединица мора формирати до 2020. године. Прије тога ће се, након одабира локације, кренути са изградњом неопходног објекта и свих других пратећих садржаја. Ти радови би требало да почну наредних мјесеци – најавио је Машовић прије три године.

"Фантом" војници

Из коалиције "За будућност Андријевице" наводе да хитно треба испитати како је претходна власт уочи прошлих избора давала рјешења својим присталицама за рад у касарни од које још увијек нема ништа.

-ДПС "мозгови" су свакодневно обећавали својим присталицама да ће их, кроз радни ангажман, ухљебити у касарни за коју још није постављен ни камен темељац. Да ствар буде још интересантнија, поједина лица су, како смо обавијештени, уочи прошлих избора добила рјешења за рад у том објекту. Процурела је информација да су неки добијали одређене надокнаде за послове које не обављају, односно за рад у згради и на полигонима којих нема. Та лица народ је из шале називао "фантом" војници. Све ово би надлежне државне институције морале да испитају и провјере – навели су из поменуте коалиције.

Актуелни предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић истиче да из Владе још увијек нијесу добили прецизан одговор каква је даља судбина обећане касарне.

-Тражили смо да нам из Владе кажу шта ће бити са пројектом који је предвиђао изградњу касарне надомак Андријевице. Међутим, прецизан одговор још нијесмо добили. Сигурно да ове године од касарне неће бити ништа, јер, како смо обавијештени, државним буџетом нијесу предвиђена средства за ту намјену – навео је Ћулафић.

Из Владе Црне Горе је незванично речено да је "изградња касарне у Андријевици велики залогај за државни буџет и да тренутно има много пречих послова". Такође, незванично смо сазнали да је из партијских централа актуелним челницима Андријевице поручено да избјегавају причу о изградњи касарне, јер то у датим околностима није политички промишљено, с обзиром на то да су прије избора оштро критиковали иницијативу о којој је ријеч. Ограничавајући фактор за изградњу касарне у Андријевици је и реакција бројних Васојевића који истичу да се ради о погубном пројекту чијом реализацијом би се погазиле жртве НАТО бомбардовања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:15