Кашћелан и Бјековић на састанку / - фото: Пријестоница
21/08/2021 u 11:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кашћелан-Бјековић: Очување мира и стабилности апсолутни приритет

Кашћелан jе констатовао да постоjе озбиљне тензиjе у jавности коjе могу угрозити друштвену климу не само у Приjестоници, већ и у читавоj Црноj Гори

Очување мира и стабилности, уз поштовање права и слобода грађана и грађанки Црне Горе и Цетиња, мора бити апсолутни приоритет у контексту актуелних друштвено-политичких догађања у нашоj земљи, оциjенили су градоначелник Приjестонице Цетиње Александар Кашћелан и заштитник људских права и слобода Црне Горе Синиша Бjековић, наводи се у заједничком саопштењу Приjестонице Цетиње и Заштитника људских права и слобода Црне Горе

Кашћелан и Бjековић разговарали су на Цетињу о тензиjама изазваним наjављеним рукоположењем митрополита Црногорско-приморског Jоаникиjа у Цетињском манастиру, а на састанку jе учествовала и предсjедница Скупштине Приjестонице Деjана Диздар.

Саговорници су упутили апел да се обезбиjеди досљедна примjена Уставом гарантованих права и слобода у складу са начелима демократиjе и секуларног уређења државе.

Градоначелник Цетиња и заштитник Бjековић, сагледаваjући укупну ситуациjу везано за наjављени догађаj на Цетињу, сагласили су се да постоjе евидентни ризици коjи се односе на церемониjу устоличења, због чега су позвали грађане да буду достоjанствени и разборити.

Кашћелан jе констатовао да постоjе озбиљне тензиjе у jавности коjе могу угрозити друштвену климу не само у Приjестоници, већ и у читавоj Црноj Гори.

– Као одговорна управа чинимо све да предуприjедимо евентуалне нежељене догађаjе. Jош jедном позивам на суздржавање од активности коjима се поларизуjе црногорско друштво. Демократски поредак и jеднакост грађана, као аксиоми савремене цивилизациjе, мораjу бити сачувани – казао jе он.

Кашћелан и Бјековић указали су и да jе потребно предузети све како би се тензиjе спустиле и сприjечиле било какве активности коjима би био угрожен грађански мир.

Не улазећи у канонски поредак, рjешавање вjерских питања и вjерска дешавања у Црноj Гори, што jе неотуђиво право свих конфесиjа и вjерских организациjа, као и њихових вjерника,  додаје се у саопштењу.

– Наравно, при томе треба узети у обзир да сваки вид мирног грађанског протеста мора бити омогућен као мjерило односа према овом праву коjе припада свакоj особи без обзира на њену припадност вjери, нациjи или неком другом личном своjству. Такође, треба узети у обзир да се не могу користити различити аршини у остваривању овог права, нити се оно може ограничити изван граница национално и међународно признатих стандарда – казао jе заштитник Бjековић.

Саговорници обjашњаваjу да њихови позиви на смиривање тензиjа ниjесу, како их неки тумаче, позиви на бунт и отпор, нити се тичу карактера вjерског догађаjа, већ су одговор на захтjев диjела грађанског друштва и цивилног сектора у ширем смислу риjечи као покушаj да се и на оваj начин сприjече посљедице коjе нико не жели.

Заштитник и градоначелник су увjерени да сви друштвени актери и органи jавне власти мораjу показати висок степен одговорности и омогућити несметан ток друштвеног живота и грађанског активизма, у коме ће свакоме бити гарантована слобода говора и слобода мирног окупљања, слобода мисли и вjероисповиjести, али и лична слобода и сигурност као предуслов остаривања свих других грађанских права и слобода.

Са друге стране, било коjи вид присиле или приjетње силом не може бити схваћен другачиjе до као „додатно доливање уља на ватру“ у ионако узаврелоj атмосфери.

Саговорници апелуjу на све актере, друштвене и државне, да размотре све аспекте догађаjа и ризике, и да предузму мjере коjе ће превасходно имати за циљ корист и добробит грађана и грађанки Црне Горе, без обзира на било какву различитост и вриjедносни став о кључним друштвеним питањима.      

Закључено jе да додатно подгриjавање атмосфере, уз негирање и вриjеђање црногорске и/или било коjе друге нациjе, не може бити у функциjи доприноса миру и стабилности у Црноj Гори нити у региону, поготово ако се тиме удара на темеље црногорске државе и омаловажава државотворни народ, чему смо ових дана свjедочили.

У том смислу саговорници виде као посебно значаjну потребу превођења конфликта у траjни и искрени диjалог, без jедностраног наметања унаприjед утврђених услова и закључака коjи такав диjалог чине беспредметним и унаприjед осуђеним на неуспjех. Чини се да jе управо jедан од кључних разлога постоjеће ситуациjе недостатак слуха за такав друштвени ангажман.  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 07:09