/ - ПРЕСТОНИЦА ЦЕТИЊЕ
04/01/2022 u 14:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан: Цетиње кроз вјекове оријентир Црногорцима

Он је, на свечаности поводом обиљежавања Дана оснивања Пријестонице, навео да је протекла година политички била изузетно турбулентна

Цетиње је кроз вјекове било оријентир и светионик Црногорцима у ком правцу да се крећу и којим начелима и моралним кодовима да се повинују, рекао је градоначелник Пријестонице Александар Кашћелан.

Он је, на свечаности поводом обиљежавања Дана оснивања Пријестонице, навео да је протекла година политички била изузетно турбулентна.

Кашћелан је, како је саопштено из Службе градоначелника, казао да се свједочило дешавањима која су Цетиње поставила у фокус домаће, регионалне и свјетске јавности, и да су сцене из Пријестонице обишле свијет.

- Нијесам вјеровао да ће моја генерација доживјети судбину наших ђедова, да ћемо поново морати да се политички и грађански боримо за своје име, државу, језик, заставу- рекао је Кашћелан.

Он је навео да није вјеровао да се може десити да димне завјесе и сузавац замијене цетињске магле, да се могу десити гумени меци у демократској држави. Кашћелан је казао да је поносан због начина на који је локална управа са грађанима одреаговала на септембарска дешавања и што су, како је навео, били на висини задатка и у политичком и људском смислу.

- Више од свега радује ме што је устала демократска, грађанска, антифашистичка и секуларна Црна Гора и још једном снажно поручила да се одлучно противи сваком облику дискриминације, културоциду и етноциду- рекао је Кашћелан.

Он је нагласио да „морамо остати друштво слободних грађана, који су кадри да у свакој ситуацији, јасно, јавно и без осуде, саопште став о свим дешавањима“.

- Вриједности демократског, грађанског и европског друштва морају нам бити кључне идеје водиље, ако не желимо да постанемо дио туђе агенде у којој нам је, сасвим сигурно, резервисано мјесто за нестајање- рекао је Кашћелан.

Он је истакао да је Цетиње кроз вјекове било оријентир и светионик Црногорцима у ком правцу да се крећу.

- Како да сачувају себе и друге од себе, којим начелима и моралним кодовима да се повинују, и што да не опросте никада- навео је Кашћелан.

Он је казао да је Цетиње мозаик највриједнијих људских врлина које га чине тако посебним и особеним, и да је муза умјетности и вјечна испирација.

- Овај град је симбол наше духовности, претеча наше политичке писмености и огледало политичке културе. Цетиње је град посљедњих боема, умјетника и свих добронамјерних путника намјерника- додао је Кашћелан.

Како је навео, Цетиње данас слави 540 година од оснивања.

- Град у којем су се заметнуле све наше побједе и сва бремена које је вријеме, као једина константа, судбински додијелило овом посебном мјесту- рекао је Кашћелан.

Он је поручио да град празник већ другу годину заредом дочекује у изузетно тешкој и компликованој епидемиолошкој ситуацији.

- Више стотина наших суграђана инфицирано је коронавирусом, а многе животе током године изгубили смо због компликација изазваних ковид-ом 19- навео је Кашћелан.

Он је саопштио да ове године плакету, која носи име оснивача града, додјељују истакнутом црногорском културном ствараоцу, сликару и бившем градионачелнику Цетиња, Слободану Ђурићу, у чијим се сликама и умјетничком наративу препознају јединствене визуре цетињске урбане специфичности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:33