Александар Кашћелан / - Александар Кашћелан
22/12/2021 u 10:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан донио одлуку о привременом финансирању Приjестонице

Привремено финансирање може се обављати наjвише до износа коjи одговара jедноj дванестини остварених расхода у 2021. години, саопштено је из кабинета градоначелника Цетиња

Градоначелник Александар Кашћелан донио jе одлуку о привременом финансирању буџетских потреба Приjестонице Цетиње за период jануар – март 2022. године. Привремено финансирање може се обављати наjвише до износа коjи одговара jедноj дванестини остварених расхода у 2021. години, саопштено је из кабинета градоначелника Цетиња.

Како се наводи у саопштењу, одлука о привременом финансирању услиjедила jе након што сjедница Скупштине Приjестонице ниjе могла бити организована због недостатка кворума. Засjедање локалног парламента првобитно jе било заказано за 2. децембар, али jе одгођено усљед непредвиђених околности изазваних пандемиjом коронавируса. Нови покушаjи да се сjедница закаже били су неуспjешни.

- Локална управа испоштовала jе све законске рокове за припрему буџета за 2022. годину, организовала интерне консултациjе са потрошачким jединицама у току припреме градског трошковника, организовала jавну расправу и прибавила мишљење ресорног Министарства финансиjа и социjалног старања.

У току циjелог процеса били смо отворени за све сугестиjе и примjедбе коjе су биле утемељене и реалне, не водећи се партикуларним интересима, већ потребом да сви дамо допринос да Цетиње добиjе одржив буџет - каже Кашћелан.

У том смислу, истиче, несхватљиво jе понашање већине одборника актуелног сазива да одгоди усваjање буџета до конституисања нове већине у парламенту, иако ће и тада сви политички актери бити исти.

- Jасно jе да jе риjеч о бjелоданом одсуству елементарне одговорности према грађанима Цетиња и потрошачким jединицама, од коjих ће многе бити доведене у незавидан положаj због раниjе наjављене блокаде рачуна.

Због неусваjања буџета неће бити усвоjен ни план jавних набавки, што значи потпуно заустављање свих активности Приjестонице и предузећа чиjи jе оснивач. Биће обустављене све активности коjе подразумиjеваjу расписивање тендера за набавку роба и услуга. Неће бити могуће извршити расподjелу средстава за спорт, културу, невладине организациjе, нити организовати превоз ученика на сеоском подручjу и ка Подгорици - наводи Кашћелан.

Појашњава да се таквим развоjем ситуациjе ствара непотребан притисак на нову градску управу, ма ко да jе буде конституисао, jер ће морати беспотребно, у кратким временским роковима, да се бави веома важним питањима коjа се односе на редовно функционисање града.

Подсjећа да се у истоj ситуациjи нашла актуелна локална управа након преузимања мандата, jер jе за непун мjесец морала дониjети буџет и припремити извjештаj о раду градоначелника за претходну годину, што се касниjе, у току године, одразило и на реализациjу Програма развоjа, али и градског буџета.

- Несхватљиво jе да политички актери у Приjестоници ниjесу из наведених догађања извукли никакву поуку, те да се ова неприjатна ситуациjа понавља упркос томе што jе актуелна локална власт увиjек имала добро планиране буџете, чиjа реализациjа jе била већа од 90 одсто чак и у годинама пандемиjе коронавируса.   

Указуjемо и на то да разумиjемо политичку арену као мjесто за задовољење дневнополитичких потреба и за остваривање одређених циљева, али истичемо и да се не можемо помирити са чињеницом да се интереси града и грађана подређуjу било чиjоj политичкоj потреби или намjери - наводи граддоначелник Пријестонице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:07