фото: Пријестоница / - фото: Пријестоница
18/12/2021 u 16:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан писао Кривокапићу и Спајићу о грубом кршењу права Пријестонице

Из Пријестонице Цетиње су рекли да су већ годину у сталној комуникацији са Министарством финансија и социјалног старања и са Управом јавних радова

Градоначелник Александар Кашћелан упутио је писмо премијеру Здравку Кривокапићу и министру финансија и социјалног старања Милојку Спајићу у којем их упозорава да се предлогом капиталног буџета за наредну годину грубо крше права Пријестонице Цетиње, која јој припадају сходно закону.

Из Пријестонице Цетиње су рекли да су већ годину у сталној комуникацији са Министарством финансија и социјалног старања и са Управом јавних радова везано за све аспекте капиталног буџета који јој по основу Закона о Пријестоници припада.

Кашћелан је у писму послатом у понедјејлак посебно указао на то да се Предлогом капиталног буџета намећу Пријестоници, као и прошле године, обавезе које није преузела уговором о изградњи фудбалског стадиона на Цетињу.

 - Наиме, Предлогом закона о буџету за наредну годину, на програму Индустријски и регионални развој, односно у потпрограму Развојни пројекти Пријестонице Цетиње, за изградњу фудбалског стадиона на Цетињу опредијељен је износ од 2,23 милиона ЕУР, што није у складу са уговором о реализацији пројекта Изградња фудбалског стадиона на Цетињу од 2014. године, и анексом уговора од 2017. године, потписаног између Владе, Пријестонице Цетиње и Фудбалског савеза Црне Горе -  наводи се у саопштењу.

Кашћелан је више пута у писаној и непосредној комуникацији саопштио представницима Владе да Програмом развоја Пријестонице Цетиње за наредну годину нијесу предвиђена средства за фудбалски стадион, већ да су опредијељена овогодишњим (сходно уговору) и да су испуњени сви услови за њихово намјенско трошње.

Овај став Кашћелан је предочио и члановима Сената на сједници на којој је усвојен Програм развоја за наредну годину.

У писму премијеру и министру финансија Кашћелан је навео и да Предлогом капиталног буџета није опредијељен износ средстава који омогућује реализацију пројеката из Програма развоја за наредну годину, јер је опредијељен износ од 3,9 милиона еура.

Кашћелан је од Кривокапића и Спајића тражио да се изврши корекција и измијени позиција Развојни пројекти Пријестонице Цетиње према Закону о Пријестоници и опредијели седам милиона ЕУР, сагласно Програму развоја који је усвојио Сенат Пријестонице, у којем уз Спајића сједе још два члана Владе.

 - Подсјећамо и да се питањем буџета локалних управа за наредну годину бавила и Заједница општина Црне Горе, у којој Пријестоница Цетиње активно учествује, а која је на више састанака са различитим актерима, па и са министром Спаићем, покретала ово значајно питање за локалне самоуправе -  наводи се у саопштењу.

Додатно са садржајем писма, Кашћелан је упознао и Клуб посланика Демократске партије социјалиста у Скупштини, како би се и са тог нивоа покушало утицати на доносиоце одлука да изврше интервенције на капитални буџет прије доношења коначне одлуке.

- Још једном апелујемо на све политичке актере на локалном и националном нивоу да оставе по страни појединачне партијске интересе приликом одлучивања о питањима која се тичу грађана, те да увијек заједно, синергијски, дјелујемо и радимо у општем интересу. Ово је посебно важно за локалне средине, у којима се сви политички актери баве истим локалним темама које се тичу свих грађана”, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 08:01