/ - Престоница
18/10/2021 u 11:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан привредницима представио нацрт одлуке о подстицаjима за запошљавање

Сматрали смо да таj процес мора бити инклузиван и да се приликом дефинисања финалног документа мораjу уважити мишљења и ставови пословне заjеднице Цетиња, рекао jе градоначелник Престонице

Унапређење пословног амбиjента, стварање услова за бављење бизнисом без бариjера, спречавање сиве економиjе, пажљиво одмjеравање подстицаjних мjера и нова запошљавања, циљеви су коjима тежи и на коjима у континуитету ради локална управа, саопштио jе градоначелник Александар Кашћелан на представљању нацрта одлуке о подстицаjима за запошљавање локалног становништва на териториjи Престонице Цетиње.

Он jе на састанку са привредницима Цетиња казао да jе Престоница у претходном периоду радила на формулисању подстицаjних мjера коjима ће се препознати потенциjали локалне привреде и омогућити нова запошљавања.

„Сматрали смо да таj процес мора бити инклузиван и да се приликом дефинисања финалног документа мораjу уважити мишљења и ставови пословне заjеднице Цетиња. Зато користим ову прилику да се свим привредним субjектима и предузетницима захвалим на доприносу да формулишемо оваj важан документ“, рекао jе градоначелник.

Он jе поjаснио да нацрт одлуке, коjи ће бити разматран на првом наредном засjедању локалног парламента, прописуjе да право на подстицаjе имаjу инвеститори и постоjећи привредници коjи реализуjу инвестиционе проjекте коjима се отвараjу нова радна мjеста за локално становништво, односно они коjи реализуjу инвестиционе проjекте коjи доприносе развоjу туризма и пољопривреде.

image
- Престоница

Подстицаjи се одређуjу према броjу нових радних мjеста. У зависности од облика инвестирања и мjеста инвестициjе дефинисани су кроз програме подстицаjа за инвестициjе у бизнис зонама и ван њих, као и кроз програм подстицаjа за проширење дjелатности постоjећих привредника коjи послуjу ван бизнис зона.

Инвеститор (Греенфиелд, Броwнфиелд) и постоjећи привредник коjи реализуjе инвестициjу у бизнис зони, а коjа подразумиjева инвестиционо улагање од минимум 300.000,00 еура  и отварање минимум 5 нових радних мjеста остваруjе право, између осталог, на давање земљишта у закуп до 30 година уз плаћање мjесечне закупнине од 0,01еура по ​м2, али и могућност куповине земљишта по проциjењеноj вриjедности са могућношћу отплате у 60 мjесечних рата, уз претходну сагласност Владе Црне Горе;

Кашћелан jе казао да инвеститор има право и на умањење накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта за 100 одсто, као и пореза на непокретност за све обjекте коjи су у функциjи инвестициjе за прве три године након завршетка изградње и 50 одсто на наредне двиjе године.

„Инвеститор коjи реализуjе инвестициjу на териториjи Престонице коjа не припада бизнис зони, а коjа подразумиjева инвестиционо улагање од минимум 300.000,00 еура и отварање минимум три нова радна мjеста остваруjе, између осталих, право на умањење накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта за 50 одсто за обjекте коjи су у функциjи инвестициjе“, поjаснио jе градоначелник.

Остваруjе право и на умањење пореза на непокретност за 100 одсто за све обjекте коjи су у функциjи инвестициjе за прве три године пословања и 50 одсто у наредне двиjе године, као и на умањење циjене закупа непокретности у своjини или сусвоjини Престонице за 100 одсто за првих 30 мjесеци закупа.

„Остваруjе и право на финансиjску партиципациjу у износу од 2.400 еура за свако новоотворено радно мjесто, коjа ће бити исплаћена од стране Престонице Цетиње у року не дужем од 24 мjесеца од дана запослења незапосленог лица“, рекао jе Кашћелан.

Према његовим риjечима, привредник коjи прошируjе дjелатност на териториjи Престонице коjа не припада бизнис зони, а коjа подразумиjева инвестициjу од минимум 200.000,00 еура и отварање минимум три нова радна мjеста, остваруjе право, између осталих, на финансиjску партиципациjу у износу од 2.400 еура за свако новоотворено радно мjесто, коjу ће Престоница исплатити у року не дужем од 24 мjесеца од дана запослења незапосленог лица.

Оваj привредник остваруjе право и умањење накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта за обjекте коjи су у функциjи инвестициjе, умањење пореза на непокретност за обjекте коjе су у функциjи инвестициjе за првих 5 година пословања, али и право на умањење циjене комуналних услуга коjе пружаjу jавне службе чиjи jе оснивач Престоница Цетиње за 50 одсто за првих 5 године од дана потписивања Уговора.

Подстицаjи за развоj туризма одређуjу се према броjу нових смjештаjних jединица у обjектима високе категориjе, док пољопривредном произвођачу коjи реализуjе инвестициjу на териториjи Престонице Цетиње могу бити додиjељени подстицаjи за изградњу или реконструкциjу обjеката за развоj пољопривредне производње.

„Циjенимо да предложени сет подстицаjних мjера омогућава привредном сектору Престонице додатни простор за унапређење пословања, али и за отварање нових радних мjеста, што би требало да има броjне позитивне ефекте на локалну заjедницу, а тиме и на одрживост градских предузећа“, навео jе Кашћелан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:40