/ - Са догађаја
28/01/2022 u 14:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан са Ћулафићем: Направити споменик Црногорцима страдалим у Медови

Ћулафић је истакао залагања Црногорске заједнице у Албанији да окупи Црногорце и кроз различите активности допринесе очувању црногорског идентитета

Пријестоница Цетиње упутиће иницијативу Министарству науке, културе, просвјете и спорта да се покрене процедура за изградњу споменика страдалим Црногорцима у Медови у Албанији 1916. године, договорено је на састанку градоначелника Александра Кашћелана и предсједника Црногорске заједнице у Албанији Маринка Ћулафића.

На састанку са Ћулафићем, који борави у посјети Цетињу, а на којем су били присутни и представници Матице црногорске, оцијењено је да би изградња овог споменика допринијела јачању свијести не само о овом важном догађају, у којем је 385 црногорских добровољаца из Сједињених Америчких Држава настрадало на броду “Бриндизи”, већ и о историјским везама Црне Горе и Албаније, снажном пријатељству и партнерству двије државе.

-Сарадња државе Црне Горе са дијаспором, посебно оном која живи у региону је од изузетног значаја и мора се оснажити. Историја, култура али и религија дају значајан простор за дјеловање, али не смије се занемарити ни област образовања, сарадња кроз науку, спорт и друге области. Пријестоница ће настојати, да као историјско и културно језгро Црне Горе, у дијелу својих надлежности и могућности, доприноси јачању веза са дијаспором- оцијенио је Кашћелан и додао да локална самоуправа подржава намјеру Заједнице Црногораца и Матице Црногорске да у Елбасану обиљежи 21. мај - Дан независности Црне Горе.

Ћулафић је истакао залагања Црногорске заједнице у Албанији да окупи Црногорце и кроз различите активности допринесе очувању црногорског идентитета, промоцији културе и историје али и оснаживању сарадње како са матичном тако и са државом у којој живе.

-Ми имамо подршку албанских националних власти, Матица црногорска нам је изузетно значајан ослонац, али подршка Црне Горе би могла и морала бити значајнија. Црногорска заједница у Албанији може бити спона између двије државе и два народа и ми кроз своје активности то настојимо бити-казао је Ћулафић.

На састанку је разговарано и о изазовној ситуацији у региону, те да је важно очувати добросусједске односе, његовати особености свих мањинских заједница у државама, а све у складу са европским вриједностима и опредјељењима свих земаља у региону да иду путем ка Европској унији.

На крају посјете, представници Црногорске заједнице у Албанији су положили вијенац на споменик Ловћенској вили, подигнут управо у знак сјећања на црногорске родољубе, који су се били упутили да помогну одбрани Црне Горе у Првом свјетском рату, а који су трагично страдали у Медови.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:56