/ - Фото: Скриншот
18/02/2022 u 10:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кашћелан упутио Скупштини Одлуку о подизању спомен-обиљежја Звицерима

Пријестоница Цетиње обезбиједила је сагласност породице Кривокапић, која је садашњи власник имања Звицера

Градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан упутио је Скупштини Пријестонице на усвајање Одлуку о подизању спомен - обиљежја цивилним жртвама рата постављањем спомен-објека члановима породице Звицер. Претходно је, у јуну прошле године, Скупштина Пријестонице усвојила Програм подизања спомен-обиљежја за 2021. годину, којим је предвиђено постављање спомен плоче породици Звицер, која је страдала од „Бијелог терора“ прије 98 година у селу Рокочи. Одлука је била прослијеђена Министарству просвјете, науке, културе и спорта на сагласност. 

Спомен-обиљежје поставља Пријестоница Цетиње у року од 6 мјесеци од дана доношења ове Одлуке, а средства ће бити обезбијеђена кроз буџет града за 2022. годину. Оцјену и одабир умјетничког рјешења спомен - плоче извршиће стручна комисија коју образује градоначелник Пријестонице Цетиње.

image
- Фото: Скриншот

Породица Звицер страдала је у свом породичном дому, у коме су у ноћи између 24. и 25. априла 1923. године српски жандарми мучили, а потом спалили породицу борца за Право, Част и Слободу Црне Горе Петра Звицера. Мучки су убијени Петрова мајка Анђа (60), жена Загорка (23), сестра Плана (20), брат Видак (13) и Петрово троје дјеце. Петрову бабу Ђурђу жандарми су завезали за дрво испред куће у којој су у огњу нестајали њени најмилији.

-Страдање ове породице је симбол страдања невиних, посебно недужне, малољетне дјеце, у једном тешком времену које је проживљавала тадашња Црна Гора, догађај који се не смије препустити забораву из нужности да се овако нешто никада и нигдје више не деси. Предметно спомен-обиљежје је помен невинима и нејакима, биљег сјећања, наук савременицима и заоставштина будућим генерацијама, како се овако нешто никада не би поновило- наводи се у приједлогу Одлуке. 

У образложењу исте се наводи да је подизање спомен-обиљежја породици Петра Звицера дуг који се мора намирити не само према жртвама овог гнусног злочина, него и симболички према свима онима који су невино страдали. 

Спомен објекат биће постављен у селу Рокочи, на узвишењу изнад породичног дома Звицера. 

Пријестоница Цетиње обезбиједила је сагласност породице Кривокапић, која је садашњи власник имања Звицера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:43