Стеван Катић / -Општина ХН
15/08/2021 u 06:35 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катић: Буџет остварен преко 60 одсто, сезона премашила очекивања

Укидање наплатне рампе на путу Требиње – Херцег Нови у маjу ове године само је jедан показатељ да су се ствари када је у питању однос Владе према Општини Херцег Нови помjериле са мртве тачке, јер јавна је таjна да jе Херцег Нови трпио уназад више од двиjе децениjе због статуса "опозиционог града", каже Катић

 Предсједник Општине Херцег Нови и у наредном четворигодишњем мандату биће Стеван Катић из редова Демократске Црне Горе. У разговору за "Дан", он каже да се одулучио да опет буде на челу града управо зато што је знао сразмјере проблема које је Херцег Нови наслиједио из претходног периода, те да сматра да би било неодговорно према грађанима напустити мjесто предсjедника Општине у ситуациjи када је доста проjеката започето.

– Свакако, реизбор за предсjедника Општине ниjе само моjа лична амбициjа – такву одлуку подржали су сви конституенти власти, што говори не само о оствареном током претходне четири године, већ и о очекивањима за наредни период. Коалициони споразум су потписале коалициjе "Ни лиjево, ни десно. Правац Нови", "За будућност Херцег Новог и Боке", "Црно на биjело – Може бокешки", "Права Црна Гора – слобода jе у твоjим рукама", с тим што jе остављен простор и позив Новскоj листи да наставе да буду дио власти у Херцег Новом. Моjа очекивања су да они и убудуће буду дио власти, али jе то свакако питање о коjем они треба да одлуче – каже Катић и додаје да потпредсjедници Општине jош увиjек нису изабрани, али наглашава да локална власт добро функционише.

Очување Болнице "Мељине" и Института "др Симо Милошевић"

Стеван Катић истиче да је сада сарадња са Jавним предузећем за управљање морским добром коректна и да су на добром путу по питању рjешавања саобраћаjних гужви у Херцег Новом и Бококоторском заливу, а изградњом обилазнице и подводног тунела Херцег Нови – Луштица риjешиће проблем не само гужви, већ и повезаности полуострва са градом.

– Први пут се озбиљно приступило рjешавању питања изградње школе у Игалу. Са више различитих министарстава покренули смо питање очувања Болнице "Мељине" и Института "др Симо Милошевић", јер јасно jе да ни локална ни државна власт у овим случаjевима не смиjу дозволити судбину других приватизованих или угашених предузећа. Са државом смо покренули и питање компаниjе Вектра Бока и надамо се врло брзом рjешавању тог хроничног проблема града. Од Владе смо добили сагласност и за изградњу пута поред новог хотела у насељу Жагер у Биjелоj, а ту је колектор и построjење за прераду отпадних вода који су грађане Херцег Новог коштали много више него што jе требало, и то не само финансиjских средстава – наглашава Катић.

– Реизбором предсjедника Општине и избором предсjедника Скупштине општине дефинисана jе нова власт, коjа засад дjелуjе без проблема. У складу са коалиционим споразумом, мjеста потпредсjедника Општине припадаjу коалициjама "Ни лиjево, ни десно. Правац Нови" и "За будућност Херцег Новог и Боке". Напоменућу да постоjи сагласност међу свим конституентима нове власти да у овом тренутку наш фокус мора бити привреда града и помоћ нашим суграђанима током туристичке сезоне. Ми смо сви на функциjама на коjима jесмо због грађана, и њихов интерес – а то jе бољи живот, наш jе примарни задатак у сваком тренутку – подвлачи Катић и додаје да што се тиче директора предузећа и установа чиjи jе оснивач Општина, по истеку њихових мандата биће расписани конкурси коjима ће бити изабрани нови или потврђени постоjећи.

Први човјек херцегновске Општине истиче да је буџет града за ову годину проjектован на 15.980.000 еура, а остварење jе тренутно 60 одсто, те да узимаjући у обзир чињеницу да jе пандемиjа корона вируса погодила све поре друштва, за сада могу бити задовољни тренутним остварењем буџета, а задовољни су и остарењем туристичке сезоне.

– С обзиром на то да у овом тренутку у Херцег Новом борави готово 40.000 гостиjу, морам истаћи задовољство овом туристичком сезоном. Активности коjе су у претходном периоду спроводили Влада и Општина на промоциjи туризма уродиле су плодом и у овом моменту имамо сезону коjа jе на нивоу од нешто преко 90 одсто у односу на 2019. годину, што jе премашило наша очекивања. У овом тренутку у Црноj Гори је наjфреквентниjи гранични прелаз Ситница, преко коjег нам долази велики броj гостиjу из Србиjе, Босне и Херцеговине и Републике Српске. Томе jе умногоме доприниjело и укидање наплатне рампе на путу Требиње – Херцег Нови у маjу ове године, што је само jедан показатељ да су се ствари када је у питању однос Владе према Општини Херцег нови помjериле са мртве тачке – наглашава Катић и истиче да је јавна таjна да jе Херцег Нови трпио уназад више од двиjе децениjе због статуса "опозиционог града".

– Када сам ступио на мjесто предсjедника Општине 2017. године, дочекала нас jе иста ствар: дописи и позиви министарствима углавном су остаjали неодговорени, иако jе наш град имао горуће проблеме, а пасивност бивше Владе и министарстава утицала jе знатно да се неки проблеми провлаче годинама, иако су врло лако рjешиви када постоjи воља за то. Смjеном државне власти, дошло jе и до промjене, тачниjе заокрета, у односима Владе и Општине Херцег Нови – наглашава Катић.

У четворогодишњем мандату урађено више него за претходних 30 година

– За претходне четири године урадили смо заиста много, а бићу слободан рећи да jе општи утисак да jе у протеклом четворогодишњем мандату урађено наjвише у последњих 30 година. Имамо више од 200 завршених проjеката, а велика улагања извршена су и кроз активности мjесних заjедница – каже први човјек херцегновске општине и подсјећа да је 2020. године усвоjен Стратешки план развоjа општине Херцег Нови до 2027. године, у коjем се налазе 104 проjекта коjа, како истиче, планирају да реализуjу у сарадњи са кредибилним партнерима.

Израда проjектне документациjе за реконструцкиjу школе у Србини, санациjа клизишта и тврђаве Канли кула, спаjање насеља Зеленика на главни канализациони колектор, изградња пасареле у Биjелоj и регулациjа водотока Немила само су неки од проjеката коjи ће бити реализовани у току ове године – каже Катић и додаје да очекуjу и реализациjу више проjеката у сарадњи са државом, а то су: изградња аутобуске станице и основне школе у Игалу, изградња путне инфраструктуре и прве фазе водоводне инфраструктуре на полуострву Луштица, изградња обилазнице и подводног тунела коjима би град повезали са полуострвом, као и проjекат водоснабдиjевања села Камено и осталих у залеђу града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 07:56