Измјештање цијеви / LAZAR RUZIC
25/05/2022 u 06:39 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кланица „Пантомаркет“, фарма свиња и фабрика сточне хране измјештају цијеви за испуштање воде у Зету: Ништа није урађено да се заштити ријека

Мени се не дозвољава да уз ријеку радим било шта од природног материјала, а отпадне воде непрерађене могу у Зету, огорчен је Ђуричковић

У непосредној близини имања Дариа Ђуричковића у Спужу постављају се цијеви за испуштање воде у ријеку Зету. Он тврди да то раде "Пантомаркет" или "Чавор" и да ће то угрозити његове планове за бизнис који планира да покрене.

image

Дарио Ђуричковић

LAZAR RUZIC

- Проблем од самог старта су Фарма свиња "Чавор" и кланица "Пантомаркет". Раније је група грађана протестовала због непријатних мириса. Међу том групом грађана сам био и ја, први сам организовао протест као мјештанин, а не као предсједник мјесне заједнице јер сам у том моменту обављао ту функцију. Имам у плану да развијам породични бизнис, али то очигледно нећу моћи због ових цијеви које се постављају. Цијеви су од мог имања удаљене 40 метара ваздушне линије, можда чак и мање. Пријавио сам радове Комуналној полицији и она је то зауставила до даљњег док се не прибаве све дозволе будући да се ради у путном појасу, поред некатегорисаног пута. "Пантомаркет" или "Чавор", и поред свих напора Општине Даниловград и инспекције да сузбију испуштање вода у ријеку Зету, и даље раде по своме – казао је Ђуричковић.

Комунална полиција привремено обуставила радове

Из Комуналне полиције су истакли да су зауставили радове док се не прибави потребна документација.

- Имали смо пријаву мјештана да се изводе радови у путном појасу. Изашли смо на лице мјеста и установили да се на тој локацији ради. Власници земљишта су заједнички фарма "Никсен Чавор", "Пантомаркет" и Мјешана сточне хране Спуж. Кренули су да измјештају постојећу цијев за атмосферску канализацију из ливаде власника који им је наложио да то морају да уклоне с његовог имања. Они су купили земљу за измјештање цијеви, али прије тога нису прибавили никакву документацију и због неовлашћених радова у путном појасу обуставили смо радове до прибављања сагласности. Они су следећег дана у Општини поднијели захтјеве за наставак радова – навели су из Комуналне полиције.

Ђуричковић је истакао да је направио три бизнис плана које је планирао да презентује Општини.

- Видио сам да се копа канал промјера цијеви фи 1.000 метара пречника. То се вјероватно ради за отпадне воде према ријеци Зети. Атмосферске воде не би требало да иду у ријеку јер су и оне загађене, а камоли отпадне. Нешто ће кроз те цијеви да иде у Зету. Ово је мој лични проблем. У пројекте сам уложио 5.000 еура. Све желим да радим у складу са законом. Желим да направим све у природном стилу, да се не нарушавају ни екосистем, ни флора, ни фауна. Мени се не дозвољава да радим уз ријеку ништа од природног материјала по томе како су зоне направљене, а отпадне воде непрерађене могу у Зету. Дубина канала је преко три метра. Мени ово смета због мог будућег рада. Ништа се није преузело да се заштити Зета. План ми је био да се поставе дурбини за посматрање птица. Ако они могу да раде ово, зашто не могу ја ово моје што је у складу с природом – казао је Ђуричковић.

Чавор: Не постављају нове већ измјештају постојеће цијеви

Извршни директор фарме свиња "Никсен Чавор" Драган Чавор истакао је да поменуте цијеви не користе више од годину дана, те да је у питању измјештање постојећих, а не постављање нових цијеви.

- Те цијеви не користимо, јер не радимо пречишћавање вода него користимо отпадне воде за наливање. Инспектор за воде је већ годину зауставио испуштање било каквих отпадних вода у ријеку Зету, док не поставимо пречистач. То нијесу нове цијеви, већ се ради о њиховом измјештању, јер власнику имања иду преко ливада. Он је тражио од Фабрике сточне хране, кланице "Примато" и од нас да нам прода дио земље, да се цијеви измјесте са његовог имања и да иду крајем имања. Цијеви су постављене 1964. године и користе се за одвод атмосферских вода и вода са кланице, јер они имају пречистач. Аплицирали смо код ИПАРД-а за пројекте пречишћавања ваздуха и воде. То је сада у фази разматрања и када се стекну услови и будемо имали пречишћавање воде, онда ћемо ту цијев користити. Комунална полиција је зауставила радове, нијесу на то имали право јер је земљиште наше и не радимо никакву надградњу – објаснио је Чавор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:37