/ -Фото: Дневне новине Дан
04/06/2021 u 07:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Клизиште на путу Беране-Петњица пријети да затвори саобраћајницу

Мјесецима нико не покушава да изврши санацију оштећеног пута

Клизиште које се прије годину дана појавило на носаграђеном регионалном путу Беране – Петњица, близу школе на Горажду, пријети да потпуно затвори ову саобраћајницу.

То су јуче потврдили и мјештани Полице наводећи да је крајње непримјерено што мјесецима нико не покушава да изврши санацију оштећеног пута. Они наводе да се поменуто клизиште из дана у дан шири и да представља праву опасност за све учеснике у саобраћају.

-Већ годину дана због појаве клизишта саобраћај се на овој дионици одвија једном саобраћајном траком. Појава клизишта на овом мјесту изазвала је пуцање асфалтне површине у дужини од око педесетак метара. За сво то вријеме ништа није предузето да се оштећење санира.Напротив, допуштено је да се клизише шири, чиме је пут потпуно угрожен. Оправдано се плашимо да ће убрзо доћи до обуставе саобраћаја, јер се коловоз из дана све више сужава – истиче предсједник Мјесне заједнице Полица Бобан Вељић.

image
Фото: Дневне новине Дан

Мјештани истичу да је више него очигледно да реконструкција саобраћајнице Беране – Петњица није одрађена на одговарајући начин.

- И лаик може да увиди да подлога новосаграђеног пута није одрађена на прописан начин, на шта указује и појава улегнућа коловоза на одређеним мјестима. Такође, поставља се питање да ли су и косине изнад саобраћајнице одрађене стручно, јер није ријетка појава да се, услед падавина, на више локација земља и камење обрашавају на коловозну траку. Све то указује да на одговорност треба позвати пројектанте, надзорне органе и извођаче радова, јер, и поред милионских улагања, неко се дрзнуо да направи овако недопустиве пропусте – истичу мјештани Полице, додајућу да су обавијештени да у дијелу клизишта у Горажду још увијек нијесу ријешени правно-имовински односи.

image
Фото: Дневне новине Дан

Представници Дирекције за саобраћај, надзорне службе и представници компаније Бемакс, која је изводила поменуте радове, обишли су прије неколико мјесеци клизиште о ком је ријеч, констатујући да треба хитно да се ураде геолошка истраживања и да се по хитном поступку уради пројекат за санацију.

- Ријеч је о озбиљном проблему који се појавио након помјерања земљишта, а ради се о преко два хектара што говори о величини проблема. Земљиште само тоне у ширем кругу тако да процес санације захтијева дубинска геолошка испитивања како би се урадио пројекат комплетног дијела. Не ради се само о санацији у путном дијелу, већ се ради о ширем дијелу који мора да уђе у процес санације. Засад ћемо пратити ситуацију на терену а саобраћајном сигнализацијом ћемо регулисати саобраћај. Након испитивања и израде пројекта, приступитићемо трајној санацији и рјешењу – казали су прије неколико мјесеци надлежни из компаније "Бемакс".

Реконструкција пута Петњица- Беране, у дужини од око 14 километара, започета је прије четири године. До сада је завршена дионица од Петњице до Будимље, док се очекује да комплетни радови буду завршени током овог љета.

За прву фазу радова, која је подразумијевала санацију пута од Петњице до локалитета Подваде, у дужини од од 3,6 километара, утрошено је 3,7 милиона еура. Уговорена вриједност радова друге фазе реконструкције пута од Подвада до Берана, у дужини од 12,5 километара, износи 6,8 милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:49