autoput, zdravko krivokapic / - Саша Матић
27/12/2021 u 15:00 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисија за ревизију и технички пријем: Није познато када ће аутопут бити отворен

Из комисије су казали да уколико би радови били завршени до планираног датума, укључуjући и кључне функционалне пробе рада уређаjа и функционисања система, не видимо препреку да комисиjа, ако се у то увjери на терену, да зелено свjетло само због евентуално недостаjуће/неприкупљене документациjе

Када ће радови на аутопуту бити завршени и када ће аутопут бити пуштен у саобраћај и даље није познато, јер како су саопштили из Комисија за ревизију и технички пријем, врло је непопуларно "лицитирати" са роковима. Половином новембра су казали да би могао бити отворен до краја ове године, а најкасније до маја. Нова година долази за неколико дана, па су све прилике да се неће отворити, а питање је и хоће ли бити спреман и за 15. јануар, за када је отварање најавио премијер Здравко Кривокапић.

– Без обзира на развоj ситуациjе остаћемо при раниjим проjекциjама коjе смо дали новинарима. Претпостављамо да би Комисиjа за технички преглед одмах могла дати извjештаj кад радови буду завршени (ово се посебно односи на успостављање свих комуникациjа), али нисмо сигурани да би оваj извjештаj био афирмативан. Мора се ипак сачекати кључна техничка документациjа, коjом се недвосмислено може потврдити безбjедно пуштање у саобраћаj. Мислимо да су конекциjа струjе, воде и дигиталног управљања сада кључне позициjе од чиjе реализациjе зависи позитиван извjештаj о техничком прегледу, на основу чега би Министарство екологиjе просторног планирања и урбанизма могло да донесе коначну одлуку о пуштању у саобраћаj ове прве дионице аутопута у Црноj Гори – истичу из министарства.

Влада jе прошлог четвртка усвојила информацију у којој је наведено да нису готови сви радови на аутопуту. Тако је проценат готовости радова на петљи Смоковац око 98.7 одсто радова. Према извjештаjу извођача, до сада jе израда кабловске канализациjе за 20 кВ кабловског развода за траjно напаjање електричном енергиjом на отвореноj траси и мосту Морачица завршена за око 97 одсто кабловске канализациjе...

Из овог владиног ресора су истакли да приjе свега треба имати на уму да се први пут у Црноj Гори гради овакав захтjеван инфраструктурни проjекат.

– Комисиjе за ревизиjу и технички преглед, коjе jе формирала држава, од самог почетка реализациjе проjекта су активне и на неки начин представљаjу логистичку подршку Управљачу проjектом – Монтепуту, коjег jе Влада именовала сходно неопходноj организациjи у спровођења овог великог проjекта. При томе, под Проjектом треба посматрати цjелокупни процес коjи садржи проjектовање, ревизиjу проjеката, извођење, надзор над извођењем и упоредни технички преглед и на краjу технички приjем коjи представља предуслов за пуштање обjекта у експлоатациjу – наводе из министарства.

Државне комисије од почетка укључене

Државна комисиjа за ревизиjу jе од почетка реализациjе веома активно радила, а активности су посебно биле интензивне на самом почетку, а била jе условљена пристизањем техничке документациjе коjу jе припремала кинеска компаниjа.

– Тако jе имала кључну улогу на самом почетку, како на припремним радовима тако и на главним обjектима. Њена активност jе касниjе смањивана, али jе била неопходно присутна за одређене фазе коjе су могле по динамици напредовања радова да се прегледаjу и касниjе. Посебно jе важно њено стално присуство у случаjевима такозваних крупниjих измjена проjеката, када jе комисиjа морала одобравати измjене. Измjене су, на оваквом крупном и компликованом проjекту неминовне, али jе главни грађевински надзор, могао само регистровати ситниjе измjене у грађевинском дневнику – наводе из министарства.

Када jе риjеч о државноj Комисиjи за упоредни технички преглед, она је формирана како би све радове пратила од почетка и имала детаљан увид "приjе затварања" било коjе позициjе. Овако дефинисана комисиjа, поред улоге суперконтроле, може веома брзо дониjети извjештаj о техничком приjему, чим се заврше грађевински и завршни радови, коjи су услов за безбjедност саобраћаjа.

Када је ријеч о пуштању у саобраћај, из министарства истичу да ово питање искључиво зависи од ревности извођача на овим сада кључним позициjама.

– Овдjе треба напоменути да су у овим радовима укључене и наше фирме чиjи радови се преклапаjу са радовима за коjе jе задужена кинеска компаниjа ЦРБЦ коjа jе до сада солидно испуњавала очекиване обавезе, а посебно у отежаним условима присуства пандемиjе. Уколико би радови били завршени до планираног датума укључуjући и кључне функционалне пробе рада уређаjа и функционисања система, не видимо препреку да комисиjа, ако се у то увjери на терену, да зелено свjетло само због евентуално недостаjуће или неприкупљене документациjе – истичу из министарства.

Када радови на аутопуту буду готови, државна комисиjа за технички преглед сачини коначни позитивни извjештаj, упућуjе га Управљачу проjектом "Монтепут", коjи jе дужан да обавиjести инвеститора да jе проjекат завршен. Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма свечано ће дати употребну дозволу, када инвеститор, односно Министарство капиталних инвестициjа достави сву неопходну документациjу, на основу коjе ће ова дионица аутопута бити пуштена у саобраћаj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:22