Željko Komnenović / - CG NEWS
11/01/2023 u 12:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Komnenović: Ustanovljena stabilna vlast u Tivtu, okrećemo se projektima

On je podsjetio da ni predstavnici opozicije nijesu imali primjedbi tokom njegovog izglasavanja te da su u ovoj godini planirana kapitalna ulaganja na teritoriji opštine te da su za tu namjenu u budžetu opredijeljena sredstva od 14 miliona eura

Nakon burnog perioda za opštinu Tivat , nakon poslednjih lokalnih izbora , ustanovljena je stabilna vlast u gradu I što je najvažnije usvojen budžet za 2023. godinu koji je rekordan a koji je projektovan na preko 24 miliona eura, kazao je prvi čovjek grada Željko Komnenović.

On je podsjetio da ni predstavnici opozicije nijesu imali primjedbi tokom njegovog izglasavanja te da su u ovoj godini planirana kapitalna ulaganja na teritoriji opštine te da su za tu namjenu u budžetu opredijeljena sredstva od 14 miliona eura.

- Kao prvi čovjek grada mogu reći da su se stekli su uslovi da se izborimo za ono što smo obećali građanima a to je da ta sredstva iz budžeta ostanu u Tivtu i da se urgentno utiče na poboljšanje lokalne infrastrukture koja ima manjkavosti na brojnim poljima. Najurgentnije je stanje na školskim objektima u gradu o čemu sam i ranije obavještavao javnost. To je posledica višedeceniskog zapostavljanja te oblasti u gradu ali I činjenica da je Tivat jedna od rijetkih  opština u CG koja ima pozitivan prirodni priraštaj, naglasio je Komnenović za CG news.

On je ukazao načinjenicu da OŠ Drago Milović ima preko 1800 đaka te da je teško organizovati nastavu u školi koja je projektovana za nastavu za 600 đaka i dodao da se ovaj problem može prevazići jedino gradnjom novog školskog objekta.

- Tivat će svakako u najskorije vrijeme dobiti novu školu u Radovićima gdje se gradi i područno odjeljenje Muzičke škole i vrtić a investitor će prema najavama vrlo brzo biti uveden u posao. Neophodni su i novi kapaciteti vrtića i Srednje škole ali, iako apsurdno, potreban je  i potpuno novi objekat Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama. Postojeći objekat , koji je otvoren prije samo dvije godine, već je nedovoljan da primi sve štićenike kojima je neophodan i već sada ne nudi adekvatnu uslugu, naglasio je Komnenović.

Urgentan je, kaže on i problem rješavanja saobraćaja u gradu a posebno je važna izgradnja bulevara Jaz – Aerodrom Tivat koji će donijeti benefite svima, pa i građanima Grblja koji izražavaju određena negodovanja a zbog čije je inicijative na njegovoj trasi projektovano čak 12 kružnih tokova.

Komnenović ističe i da je lokalna uprava na pragu raspisivanja tendera za izvođača radova za elaborat o saobraćaju koji bi dao odgovor na pitanje kako regulisati saobraćaj u gradu.

- Nadam se da ćemo dobiti odgovor kao to da uradimo, obzirom da je mišljenje stručnjaka da se to može uraditi na efikasan način. Mi već imamo realizaciju projekata na izgradnji paralelnih ulica kroz visočije gradske zone da bi rasteretili saobraćaj kroz grad. Više saobraćajnica je u pitanju, urađena je eksproprijacija I već su u toku tenderi a neki izvođači su već i izabrani. Njihovom izgradnjom očekuje se da bude omogućeno lakše funkcionisanje saobraćaja kroz grad koje će rasteretiti Jadransku magistralu, naveo je on.

U narednom period, kaže on, značajan akcenat biće stavljen na izgradnju sportske infrastrukture koji bi gradu dao zamajac da konačno profunkcioniše u turističkom smislu i da sezonu produže najmanje za dva mjeseca.

- Imamo ideju i u toku je njena realizacija da izgradimo novi fudbalski teren u Tivtu kao i pomoćne terene, izgradnju sadržaja za dvoranske sportive eventualno i bazen kao i hotelski smještaj za ekipe koji bi dolazili na pripreme. Ovo su projekti koji odgovaraju i strateškim investitorima Porto Montenegru i Luštici bay koji su I najavili podršku za ove projekte, istakao je.

Kada je riječ o turističkoj sezoni, Komnenović ističe da su njome bili zadovoljni i da je nekih 15 procenata nedostajalo da ona bude na nivou one iz 2019. godine.

Za očekivati je da i ovogodišnja sezona bude kompleksna, međutim turistički poslenici imaju već sada dobre najave I tvrde da su njihovi kapaciteti već bukirani za ljeto ove godine.

-Tivtu i dalje fale smještajne jedinice u hotelima jer privatni sektor trenutno dominira. U Tivtu je posebno vidljiv nedostatak hotelskih kapaciteta na Plavim horizontima gdje Katari dijar zbog određenih razloga kasni i nije nam poznata njegova sudbina. Dobro je što ima interesovanja za ostrvo Sv. Marko dok kao nedostatak vidim to što se ne zavtšava projekat izgradnje hotela Mimoza. Obzirom da je na potezu ministarstvo uređenja prostora koje mora da da zeleno svijetlo da bi se taj hotel proširio u izgradnji. Po onome što kažu investitori u Tivat treba da dođe jedan od renomiranih hotelskih brendova koji ima zahtjev za većim brojem smještajnih jedinica I bili bi klasičan hotel što je posebno interes grada, kazao je on.

Komnenović kaže da ukoliko se taj zahtjev ne riješi u korist investitora onda će to biti kondo hotel što znači da će to biti recepcija sa apartmanima koji su u privatnom vlasništvu što ne odgovara potrebama Tivta.

Ono što nam predstoji u narednom period je valorizacija lokaliteta Župa jer postoji interesovanje za investiranje u to područje jer je riječ o najeksluzivnijem dijelu obale na crnogorskom primorju.

- Sa morskim dobrom smo vodili razgovore o valorizaciji tivatskog dijela obale i valorizacije kupališta i krećemo u izgradnju obalnog šetališta od Lepetana do Donje lastve, projekat vrijedan preko četiri miliona eura koji će se sprovoditi u nekoliko faza. Moramo da završimo obalno šetalište u Krašićima koje je takođe veliki problem zbog pristupa obali, dodao je on

On je istakao da je veliki problem postojeći  Zakon o uređenju prostora I dodao da mu je drago da su i u ministarstvu svjesni da se taj zakon mora mijenjati.

- Mi sada imamo situaciju da stanovnici u Boki koji više generacija imaju imovinu na obali ne mogu da budu vlasnici već korisnici tog prostora dok sa druge strane imamo sudske procese sa vlasnicima imovine na obali koji su strani državljani. Kako je došlo do toga , ne znam, ali bih volio da konačno nadležni organi raščiste tu situaciju, rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:37