Депонија код жељезничке станице у Спужу / -Д.Љ.
10/11/2021 u 07:19 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комунално Даниловград кубури с бројним проблемима: Гдје год нађу згодно мјесто, ту смеће "посаде"

Опрема је застарјела и радни вијек специјализованих возила је истекао, а њихово одржавање је скупо, те је неопходна хитна набавка савременијих или половних возила за обављање теренских дјелатности, казао је директор Комуналног Слободан Станишић

Нередован одвоз отпада, неодржавање хигијене на територији општине, али и лоше навике грађана доводе то тога да се често на улицама и крај путева могу видјети депоније, буквално на сваком кораку. И док се грађани жале на лош рад Комуналног предузећа, а они са друге стране на несавјесне појединце који отпад бацају на све стране, једно је сигурно- сви треба да допринесу да град на обали Зете буде љепши и чистији.

Милорад Ковачевић каже да исто колико грађани не воде рачуна о томе гдје бацају отпад толико ни комуналци редовно не одвозе смеће.

image

Милорад Ковачевић

-Д.Љ.

- Отпад сакупљам на имању на једном мјесту па га запалим. Свашта се баца око контејнера, народ би требало да поведе више рачуна о томе. Комунално треба чешће да одвозе отпад. Свака част радницима, не могу они да дођу свуда, а можда немају ни довољно механизације – навео је Ковачевић.

Момчило Јововић сматра да треба поставити камере и кажњавати несавјесне појединце.

image

Момчило Јововић

-Д.Љ.

- Људи бацају смеће поред контејнера, а често се дешава да су они пуни и да радници слабо обављају посао. У граду би требало најмање двапут дневно да одвозе смеће, а у околним мјестима свакодневно. Мислим да би требало на мјестима гдје је то могуће поставити камере, па да се кажњавају новчано они који праве комунални неред. Кад се казне неколико пута, ваљда ће престати да бацају отпад поред контејнера – истакао је Јововић.

Мируна Николић наводи и да надлежне службе треба редовније да уклањају лишће са тротоара.

- Када опада лишће са дрвећа, требало би га купити с тротоара. Незгодно је, може неко да се оклизне и падне. Радници редовно празне контејнере, али је народ неваспитан и отежава им посао – казала је она.

Александар Пајовић је задовољан радом Комуналног предузећа.

image

Александар Пајовић

-Д.Љ.

- Редовно се одвози отпад, људи се труде. Свијест народа је тешко промијенити. Дешава се да радници испразне и очисте око контејнера и послије два сата смећа има на све стране. У последње вријеме, од када је нови директор дошао на чело предузећа, ситуација се побољшала. Ако имају кабасти отпад, грађани треба да назову службу која је за то надлежна, а не да бацају око контејнера. Можда би тамо гдје има потребе требало поставити контејнере за кабасти отпад. Треба редовно плаћати рачуне, како би се помогло да предузеће боље функционише. Слаба је наплата рачуна. Отпад се вози на депонију у Подгорицу, то све треба платити, велики су трошкови. Увијек стање може да буде боље, али с механизацијом којом располажу коректно одржавају ред – сматра Пајовић.

Ковачевић: Планирамо набавку два возила у наредној години

Предсједница општине Зорица Ковачевић истакла је да је, након њене интервенције, Министарство финансија и социјалног старања дало сагласност за запошљавање два возача и три чистача за потребе Комуналног предузећа.

- Ишла сам на разговор у министарство и добили смо сагласност да ове људе примимо на годину дана. Извршена је оправка свих возила и идуће недјеље ћемо имати састанак са ИРФ-ом с којим преговарамо да купимо два возила у наредној години како бисмо створили услове да имамо још бољу чистоћу. Слажем се с дијелом грађана који тврде да је чистоћа подигнута на већи ниво, да се виде помаци. Разумијемо критике грађана, али тражимо да се и и они одговорно понашају и да не бацају смеће свуда – истакла је Ковачевићева.

Извршни директор Комуналног предузећа Слободан Станишић истакао је да је прије три и по мјесеца ступио на дужност и сагледао ситуацију у предузећу које је са економског аспекта и одрживости изузетно тешка из разлога који се односе на хроничну неликвидност која онемогућава уредно извршавање обавеза према трећим лицима и редовно сервисирање обавеза према запосленима.

- Опрема је застарела и радни вијек специјализованих возила је истекао, а њихово одржавање је скупо, те је неопходна хитна набавка савременијих или половних возила за обављање теренских дјелатности. Велика потраживања од правних субјеката и физичких лица захтијевају предузимање одговарајућих законских мјера за наплату дуговања – казао је Станишић.

Према његовим ријечима, да би се обезбиједило уредно одржавање чистоће како у граду тако и на периферији, неопходно је запослити још радника. Упутио је молбу грађанима да објективно сагледају све проблеме предузећа и личним примјером пруже допринос чистијем амбијенту на подручју општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:53