Комуналци на терену / -В.Ра
17/02/2022 u 06:11 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комуналном предузеће Рожаје дугују скоро два милиона еура

Рачуни наших корисника су се посебно нагомилали у последње двиjе године откад jе наступила пандемиjа вируса корона. И поред тога, има потрошача коjи нису платили рачуне пуних 15 година – каже Дацић

Комунално предузеће у Рожаjама суочено jе са огромним потраживањима од корисника услуга коjи том колективу дугуjу укупно 1.927.000 еура. Дуг правних лица износи 1.112.000 еура док задужење осталих дужника достиже 815.000 еура.

Директор Комуналног предузећа Назим Дацић истиче да су дуговања тешко наплатива, али да путем тужби успиjеваjу да наплате одређена средства.

-Боримо се колико год можемо како бисмо побољшали наплату, али то иде веома тешко. Велики дио овдашњег становништва jе у великим финансијским проблемима, али морамо истаћи да су наше наjбоље платише пензионери. Против неплатиша подносимо тужбе па преко извршитеља успиjемо да наплатимо дио потраживања од запослених дужника. Дуговања за наше услуге су превелика. Рачуни наших корисника су се посебно нагомилали у посљедње двиjе године откад jе наступила пандемиjа вируса корона. И поред тога има потрошача коjи нису платили рачуне пуних 15 година – каже Дацић.

За порезе и доприносе дужни 620.000 еура

Дацић истиче да предузеће у коjем jе запослено преко 70 радника кубури с нагомиланим дуговима за порезе и доприносе из раниjег периода коjи тренутно износе 620.000 еура.

-Већ двиjе године редовно измируjемо зараде запослених и редовно одужуjемо дуг за порезе и доприносе. Уколико бисмо успjели да наплатимо наша потраживања, тиме бисмо риjешили доста проблема. Усљед нередовности плаћања наших рачуна, ми смо доведени до немогућности да обновимо механизациjу коjа jе дотраjала. Имамо машине коjе датираjу из 90-их година прошлог виjека, али и поред тога даjемо све од себе како бисмо одржали чистоћу у граду- казао је Дацић.

Наглашава да су дуговања правних лица у великоj мjери ненаплатива.

-Ту се ради о великим дуговањима фирми коjе су приjе више од децениjу и по отишле у стечаj, као што су "Горњи Ибар", "Декор" и друге бивше фабрике. Има и оних коjи нам годинама дугуjу, а када их тужимо они само промиjене жиро- рачун и назив фирме. И када дођемо до нових података, такви дужници власништво фирме пребацуjу на чланове породице, или пак угасе предузеће и оду у стечаj – обjашњава Дацић.

Истиче да, и поред бројних проблема, редовно одржаваjу градску чистоћу, jеднако третираjући платише и неплатише. Наглашава да су циjене њихових услуга међу наjнижима у Црноj Гори.

Дацић истиче да им jе наjпотребниjа аутоцистерна за прање улица и одвоз питке воде до потрошача на руралним подручjима коjи кубуре са недостатком воде за пиће. Додаjе да су им неопходна и два камиона за редовне активности.

Ових дана радници Комуналног предузећа покренули су редовну акциjу чишћења градских улица, пjешачких пролаза и тротоара од наслага леда. Припремаjу се и за прољећно сређивање града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:28