Ilustracija / Foto: LAZAR RUZIC
18/03/2023 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koncert crnogorskog dječjeg simfonijskog orkestra na Cetinju

Ovo će biti drugi koncert crnogorskog dječjeg simfonijskog orkestra koji se organizuje u okviru programa za razvoj socio-emocionalnih vještina „Moje vrijednosti i vrline“

Cetinje će biti domaćin ljetnjeg koncerta crnogorskog dječjeg simfonijskog orkestra, a dirigovaće Mark Korović. To je saopšteno nakon sastanka gradonačelnika Prestonice Nikole Đuraškovića i šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huana Santandera.

Đurašković se zahvalio na podršci predstavništva UNICEF-a Prijestonici edukacijom i brojnim aktivnosti, izrazivši želju da se uspješna saradnja nastavi i dodatno unaprijedi, prenosi Mina.

- Partnerstvo s predstavništvom UNICEF-a, koje pokreće promjene za dobrobit djece i ulaže napore u cilju poboljšanja položaja mladih u Crnoj Gori, od posebnog je značaja za Cetinje i apsolutno smo otvoreni za sve inicijative koje UNICEF smatra značajnim i koje bi se mogle realizovati u partnerstvu s Prestonicom, istakao Đurašković.

Santander je podsjetio da su timski rad, empatija i tolerancija samo neke od vještina koje djeca razvijaju umjetničkim obrazovanjem, čime se spriječava i smanjuje vršnjačko nasilje.

Kako je naveo, da bi jedan orkestar bio uspješan, svi njegovi članovi moraju da nauče kako da rade zajedno, kako da sve nesuglasice i konflikte rješavaju konstruktivno i budu jedni drugima podrška da bi postigli zajednički cilj.

- Poznato je da umjetnost i kultura podstiču socio-emocionalni razvoj. Upravo iz tog razloga, UNICEF poziva da se svakom djetetu u Crnoj Gori pruži mogućnost da se bavi umjetnošću i kulturom, poručio je Santander.

Dječjim simfonijskim orkestrom na Cetinju dirigovaće Mark Korović, koji je inače dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Ovo će biti drugi koncert crnogorskog dječjeg simfonijskog orkestra koji se organizuje u okviru programa za razvoj socio-emocionalnih vještina „Moje vrijednosti i vrline“.

Program je uveden u obrazovni sistem Crne Gore 2015. godine, uz podršku UNICEF-a i u saradnji sa Zavodom za školstvo.

Od tada se program proširio na više od 100 osnovnih i srednjih škola.

- Do sada je više od 20 hiljada učenika obuhvaćeno ovim programom, koji im je omogućio da nauče prepoznati sopstvene i tuđe emocije i na konstruktivan način rješavati probleme, kaže se u saopštenju Prestonice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 18:00