Највише новца локална управа приходују од концесија на рудно богатство / -Б.Је.
22/01/2022 u 07:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Концесије од експлоатације природних богатстава се убирају у селима, паре се троше у Пљевљима

Локална власт се труди да наплати сваки цент пореза пољопривредницима, па се општинским премијама наплаћују неплаћени порези, тврди предсједник МЗ Потковач Василије Дробњак

Подаци показују да је тком прошле године Општина Пљевља приходовала 3,19 милиона еура по основу концесија на експлоатацију природних богастава. Предствници сеоких мјесних зајендица наглашавају да је из локалног буџета изузетно мало новца уложено у села иако су сви ти приходи остварени на руралном подручју гдје се налазе рудници, каменоломи и шуме. Истичу да су на сеоско подручје отишла средства из Агробуџета, у износу од око 300.000 еура, као и неколико десетина хиљада намјењених за изградњу сеоских водовода. Локална управа чак у прошлој години није финасирала ни асфалтирање сеоских путева, већ су у прошлој години завршавани послови који су започети још 2020. године.

-У Мјесну заједницу Збарђе годинама се не улаже ништа. Ми од рада Рудника угља имамо само штету јер живимо између чекића и наковња, односно између копова Рудника угља и Термоелектране - истиче предсједник МЗ Забрђе Драган Лучић и наглашава да је неопходно средства од концесија улагати у средину гдје се врши експлоатација природних богастава.

Лучић истиче да је неопходно улагати у сеоску инфраструктуру, посебно у путну мрежу, али и квалитетније водоснабдијевање.

-У прошлој години на неколико локација на подручју наше МЗ извршено је асфалтирање сеоских путева.То је урадио Рудник угља јер му је то била обавеза. Међутим, локална управа није реализовала такве послове иако она убира приход од концесије - подвлачи Лучић.

Највише пара се приходује од Рудника угља

Из Управе прихода и царина кажу да је по основу концесионе накнаде наплаћено је 3, 19 милиона еура, а 2020.године приходовано је 3,65 милиона Највише новца наплаћено је од Рудника угља. Према званичним подацима, наплаћена је стала накнада од 672. 000 еура и промјењиви дио у износу од 458.000, док је ископано 1,65 милиона тона угља. Рудник угља је за коришћење каменолома Јагњило платио концесију на камен у износу од 12. 600 еура. Концесију на камен платила је и компанија Бемакс у износу од 25.000 еура, а компанија ТИМ по истој основи платила је 41.700 еура.

Градир Монтенегро, односно Рудник "Шупља стијена" платио је 304.000 еура на име концесије за олово и цинк.

 

У вријеме планирања општинског буџета за 2022. годину,у новембру прошле године, предсједник МЗ Шула Вукола Кушљевић оштро је критиковао понашање локалне власти по овом питању. Он је посебно истакао да се значајна средства од концесија убирају по основу експлоатације руде олова и цинка, као и шума а да се готово ништа не улаже у изградњу сеоске инфраструктуре.

Када је у питању овогодишњи план буџета, 570.000 еура предвиђено је за асфалтирање сеоских путева, а предвиђено је и неколико десетина хиљада еура за сеоске водоводе. Локална управа је значајно повећала давања кроз Агробуџет, али предсједници сеоских мјесних заједница тврде да то није довољно.

-Имамо буџет од 20. 600 000 еура. Сва давања за село нијесу ни пет одсто од буџета - истиче предсједник МЗ Потковач Василије Дробњак.

Према његовим ријечима у локални буџет не иду само приходи од концесија са сеоског подручја, већ и бројни порези на непокретности.

-Локална власт се труди да наплати сваки цент пореза пољопривредницима. То се може најбоље видјети по томе што се општинским премијама наплаћују неплаћени порези. Значи, локална управа само гледа да узме новац али да то вјешто прикрије - подвлачи Дробњак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:49