/ Житељи Мељака захтијевају да Општина више улаже у њихов крај, фото Б.Ј.
01/06/2021 u 07:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Концесије од шума у Пљевљима се убирају, а Мељак и без пута и без воде

Колико је исјечено и одвезено квалитетног дрвета из Љубишње, до Мељака је требало да буде пут са трослојним асфалтом, казао је Славко Јеловац и истакао да ће се наставити са контактима и разговорима са представницима локалне власти како би се увећала општинска улагања у овај крај

Представници пљеваљске сеоске Мјесне заједнице Мељак јуче су одржали састанак са представницима локалне управе како би се превазишли бројни проблеми у овој МЗ. Становници овог села поручили су да више неће трпјети да се из њиховог села одвлачи на хиљаду кубика квалитетног дрвета а да се ништа не улаже у овај крај.

Током састанка изнијете су бројне недаће везане за водоснабдијевање села испод планине Љубишње, невоље по питању лошег квалитета путне инфраструктуре, као и проблеми у вези са зимским одржавањем путева. Мјештани МЗ Мељак су поручили да је садашња ситуација неодржива јер државна и локална управа са подручја њихове мјесне заједнице и планине Љубишње убира огромне новчане приходе по основу концесија на шуме, а ништа не улаже у ово подручје.

”Током ове зиме путеви до наших села били су непроходни по двадесет дана или мјесец и да није било мјештана који су са својом механизацијом чистили снијег, нигдје не бисмо могли стићи – казао је Жарко Марковић

– Током ове зиме путеви до наших села били су непроходни по двадесет или мјесец дана. Постојале су бројне потребе за лијечењем људи, било је и смртних случајева, а путеви су били непроходни и да није било мјештана који су са својом механизацијом чистили снијег, нигдје не бисмо могли стићи – казао је Жарко Марковић и појаснио да су му и отац и мајка преминули и да је добро запамтио неодговорност локалних служби.

Марковић се заложио и за већу контролу рада локалних служби које врше одржавање путева, али и за већу контролу приликом одвоза облове грађе, балвана, из мељачких шума. Притом је предложио да општинска управа неке послове, које не могу да ураде локална предузећа, да приватним предузећима да то ураде.

– Секретаријат за инспекцијске послове никада није послао никога да исконтролише колики се терет вози нашим путевима. Знак у насељу Градац постоји гдје се упозорава на постајање ограничења. Да је било више контроле, не би нам сада тај пут био у оваквом стању – казао је Марковић.

За мјештанина Славка Крвавца највећи је проблем што је механизација локалног предузећа "Локални путеви" долазила у Мељак, али није вршила квалитетно чишћење пута од снијега.

– Машина дође и врати се у Пљевља али се пут не очисти. Нож за чишћење само утаба снијег у који касније упадају аута и не могу да се крећу – истакао је Крвавац.

Обећано асфалтирање 400 метара пута

Одговарајући на бројна питања становника МЗ Мељак, секретар Зоран Чоловић је саопштио да ће средства за сеоски водовод, која су планирана буџетом и ове године, а која су у буџетском плану била и прије двије године, бити додијељена. Он је казао да се очекује и асфалтирање 400 метара сеоског пута према центру мјесне заједнице, односно према селу Врба.

– Не могу вам рећи када ће то асфалтирање почети, јер то је план из прошле године. Асфалтирање је било предвиђено да се заврши до краја године, али пошто није дошло до реализације, тај дио посла ће се сигурно брзо завршити –рекао је Чоловић и обећао да ће о свему накнадно обавијестити Савјет МЗ Мељак.

Саопштио је да ће Локални путеви наставити да одржавају путну инфраструктуру јер би ангажовање приватних предузећа било прескупо за општинску управу.

– Могу вам рећи да би онда трошкови на годишњем нивоу били преко два милиона еура – казао је Чоловић.

Поред недаћа са путем, Саво Крвавац је изнио и проблем око реконструкције старог школског објекта и питање водоснабдијевања. Он је казао да је стари школски објекат обновљен донацијама и прилозима мјештана, али да још увијек није довршен. Изградња сеоског водовода је стала на пројектној документацији.

– Потребно је да се одобрена средства за водовод дају од стране општинске управе, јер без воде нема живота у селима, рекао је Крвавац и поручио да је постојећи водовод дотрајао и да воде има само у вријеме јачих атмосферских падавина.

image
Представници Секретаријата за комуналне послове, воде и путеве саслушали мјештане Мељака, фото Б.Ј.

Житељи Мељака су изнијели низ детаља о могућности развоја сточарства на простору овог села и планине Љубишње, али и за успјешан развој туризма. Посебно су нагласили да би квалитетан пут убрзао развој читавог краја.

– Колико је исјечено и одвезено квалитетног дрвета из Љубишње, до Мељака је требало да буде пут са трослојним асфалтом, а сада имамо ситуацију да асфалт није стигао у село Врба, казао је Славко Јеловац и истакао да ће се наставити са контактима и разговорима са представницима локалне власти како би се увећала општинска улагања у овај крај.

Представници МЗ Мељак су ипак изразили жаљење што их није примио предсједник Општине Пљевља Игор Голубовић, већ је на састанак у салу Скупштине општине дошао секретар Секретаријата за комуналне послове, воде и путеве Зоран Чоловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 09:26