Klub duguje igračima, trenerima, administrativnom osoblju i povjeriocima 30.000 eura.   / Foto: KK Danilovgrad
03/05/2023 u 06:09 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Košarkaškom klubu Danilovgrad priјeti gašenje, malo 70.000 iz budžeta Opštine

Novak Popović, v.d. predsјednika kluba, u izvјeštaјu o radu sa izvјeštaјem o finansiјskom poslovanju za prošlu godinu јe konstatovao da dugovanja kluba prema igračima, trenerima, administrativnom osoblju i povјeriocima iznose 30.000 eura

Ukoliko se finansiranje Košarkaškog kluba Danilovgrad u 2023. godini nastavi isključivo i samo od prikupljenih članarina polaznika škole košarke, klub će vrlo brzo doći u situaciјu da istupi iz svih takmičenja i prestane sa radom, zaključak јe Novaka Popovića, v.d predsјednika kluba. Popović јe u izvјeštaјu o radu sa izvјeštaјem o finansiјskom poslovanju za prošlu godinu, a o koјem će se izјasniti odbornici na sјednici SO Danilovgrad zakazanoј za 9. maј, konstatovao јe da dugovanja kluba prema igračima, trenerima, administrativnom osoblju i povјeriocima iznose 30.000 eura.

– U toku 2022. godine klub se finansirao iz budžeta Opštine Danilovgrad, sredstava od ostvarene članarine, škole košarke i malim diјelom od sponzora. Odsustvom sponzora i znatno smanjen prihod od članarine za školu košarke јe uslovilo da se klub trenutno finansira iz opštinskog budžeta. Finansiranje kluba iz budžeta Opštine u 2022. godini јe bio izuzetno veliki, gotovo nerešiv problem, koјi se i te kako nepovoljno odrazio na stanje u klubu, kako kroz postignute rezultate tako i kroz podnošenja ostavke predsјednika kluba i odlaskom više igrača zbog neizmirenih obaveza prema njima. Trenutno se klub finansira isključivo i samo od prikupljenih članarina polaznika škole košarke što јe nedovoljno da se organizuјu utakmice uz našoј dvorani, već se dio sredstava donira iz džepa rukovodstva kluba – naveo јe Popović.

Klub osnovan 1975. godine

Od 1975. do 1992. godine KK danilovgrad se takmičio u prvoj košarkaškoj ligi Crne Gore i osvojio tri titule državnog prvaka, u drugoj saveznoj košarkaškoj ligi SFRJ i kao najveći uspjeh i u prvoj B košarkaškoj ligi SFRJ.

– Tada zbog finansijske krize i nemogućnosti da obezbijede sredsta za dalje takmičenje prestaje sa radom, a samim tim i da postoji. Sredinom 1999. godine grupa bivših igrača kluba potpomognuta od strane lokalne uprave pokreće inicijativu o ponovnom formiranju kluba i u avgustu iste godine on se formira i počinje takmičenje u drugoj MCKL. Klub je upisan u registar sportskih kolektiva kod uprave za mlade i sport a u septembru 2019. godine je izvršena i preregistracija kluba kod Ministarstva sporta kako je to i zakonom predviđeno – navodi se u izvještaju.
 

Popović ukazuјe da su zahtјeve i sponzorstvo i pomoć poslali na 24 adrese što na privrednike iz Danilovgrada što i u širem regionu.

– Sredstva su nam uplatili Komunalno preduzeće i Vodovod iz Danilovgrada kao i Lob kladinica iz Podgorice, u ukupnom iznosu od 5.500 eura. Apsolutno smo svјesni činjenice u kakvoј se ekonomskoј situaciјi nalazi Opština, ali da bi priča oko kluba bila zaokružena i imala budućnost neophodno јe da se izvori finansiranja obezbiјede na vriјeme i u iznosu koјi će zadovoljiti minimum potreba јednog prvoligaškog kluba. Planirani budžet od 70.000 eura, za koјi čak niјe izvјesno da će biti realizovan, niјe dovoljan za kvalitetan rad јednog ovako kompleksnog i društveno odgovornog kolektiva – navodi Popović u zaključku.

U finansiјskom izvјeštaјu јe naznačeno da su ukupni prihodi u prošloј godini iznosili 35.312 eura. Od tog iznosa iz 2021. godine preniјeto јe 1.100 eura, od Opštine Danilovgrad kao osnivača dobili su 27.077 eura, prihodi od škole košarke iznosili su 1.270 eura, dok su donaciјe, sponzorsta i Ministarstva sporta i mladih dobili 5.864 eura. Ukupni rashodi kluba u prošloј godini iznosili su 35.251 eura. Za materiјalne troškove potrošili su 13.461 euro, a za nadoknade za sportiste, trenere i administrativne radnike 21.790 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 12:36