Угоститељи у Старом граду углавном поштују одлуку о прописаном нивоу буке / -Б.М.
09/05/2022 u 08:28 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Которска комунална полиција написала 11.180 казни вриједности 75.790 еура

Највећи број интервенција односио се на област нарушавања комуналног реда (41.035), контроле радног времена (11.302) и на област заштите од буке (2.174), каже начелник Зоран Вучиновић

Општинска Комунална полиција у прошлој години извршила је укупно 162.909 контрола, од чега 35.000 усмених упозорења по мјерама Министарства здравља везано за ковид-19, док је из области комуналног реда издала чак 23.586 усмених упозорења.

Начелник которске Комуналне полиције Зоран Вучиновић истиче да је извршено 41.035 контрола нарушавања комуналног реда, 11.418 непрописног паркирања и 11.302 контроле поштовања одлуке о радном времену.

image

Зоран Вучиновић, начелник Комуналне полиције Котор

-Б.М.

Грађанима је пружено 12.415 информативних услуга, издато 12.075 усмених наређења, а из области комуналног реда 4.990 писаних упозорења. Из области заштите од буке у складу са посебним прописима извршене су 2.174 контроле, 2.108 контрола паркирања у складу са посебним прописима, 1.538 контрола из области друмског саобраћаја, извршено је 1.127 заустављања и искључивања возила из саобраћаја, 1.115 асистенција другим органима, 998 контрола продаје робе ван простора одређеног за продају, 805 утврђивања идентитета, сачињено 614 службених забиљешки, 360 контрола одржавања улица, саобраћајница тргова и других јавних површина. Вучиновић наглашава да је извршено 135 комуналних надзора привремених и помоћних објеката, 104 превоза и депоновања комуналног и другог отпада, те 10 комуналних надзора постављања видео-надзора.

Депоновање отпада најчешће у Привредној зони

Редовно су вршене контроле на примјени Закона о управљању отпадом због чињенице да не постоји дефинисана депонија комуналног и грађевинског отпада.

– Контроле су биле појачане почетком грађевинске сезоне од мјесеца септембра. Највише депоновања констатовано је у Привредној зони, поред магистралног пута Котор–Будва, поред регионалног пута Рисан–Грахово, на Тројици, истиче Зоран Вучиновић.

Одређивањем локације за утовар и истовар грађевинског метеријала и шута из Старог града, која би била одређена рјешењем ресорног секретаријата, смањила би се, каже, ружна слика чији смо свједоци на Табачини, а што су предлагали више пута.

– Проблем паса луталица највише је изражен у Старом граду, мада имамо и позиве грађана са осталих подручја општине. Запослени у азилу реагују на све наше позиве – истиче Вучиновић.

Вучиновић додаје да је у 2021. години издато 11.180 прекршајних налога у укупном износу од 75.790 еура, а лани је започет поступак принудне наплате неизвршених новчаних санкција и то преносом са рачуна која физичка и правна лица имају код пословних банака.

– Континуирано се врши поступак принудне наплате којим смо у току 2021. године наплатили дуговања из претходних година у износу од 6.411 еура. Што се тиче наших интервенција, највећи број њих односио се на област нарушавања комуналног реда (41.035), контроле радног времена (11.302) и област заштите од буке (2.174). Такође велики број контрола извршен је у области одржавања чистоће и непрописног паркирања; исписано је 1.030 прекршајних налога и велики број упозорења писаних и усмених, изјавио је Вучиновић за "Дан".

Да би се у Старом граду као туристичком језгру одржао задовољавајући ниво чистоће, Комунална полиција је, напомиње, радно ангажована у три смјене, дежурни телефон је доступан 24 сата, а на сваку пријаву се излази на терен. У љетњој сезони је појачавано патролирање, а угоститељским, трговинским и у стамбеним објектима подијељено је око 1.000 обавјештења са упутима за избацивање отпада и санкцијама за непоштовање истих.

– И поред постојања законског оквира у складу са законом о туризму и угоститељству, нијесмо још имплементирали постављање и уградњу лимитатора звука, што би умногоме олакшало комунални надзор приликом мјерења дозвољеног нивоа буке. Комунална полиција је прослиједила прекршајне налоге са утврђеним неправилностима Служби за инспекцијске послове који су започели управни поступак доношења рјешења за постављање лимитатора буке, саопштио је Вучиновић додавши да од око 40 угоститељских објеката који послују у Старом граду, мали број њих није поштовао граничне вриједности прописане законом.

– Суочени смо са проблемом непостојања катастарског исписа канала за бујичне и атмосферске воде, због чега смо често доведени у спорне ситуације на терену. Комунална полиција се готово свакодневно сусреће са проблемима изливања или непрописног одвођења фекалних вода из септичких јама и неприкључивања на постојећи изграђени канализациони систем – наглашава Вучиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 22:12