Неважећи правилник / -Архива Дана
08/05/2022 u 07:04 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Которски Водовод расписао тендер по неважећем правилнику из времена СФРЈ

У питању је техничка грешка која није могла резултирати кршењу било којих начела конкуренције и осталих општих принципа јавних набавки, поручује Лазар Кордић, в.д. директора Водовода

Предузеће Водовод и канализација Котор расписало је тендер за набавку 15 водомјера који, према тендерској документацији, морају испунити услове које предвиђа правилник о метролошким условима за водомјере, а који није на снази већ девет година. Пропис на који се позива которско предузеће донијет је давне 1986. године, објављен је у Службеном листу Савезне Федеративне Републике Југославије, а престао је да важи 2013. године. Тендерском документацијом предвиђена је набавка кратких хоризонталних, хоризонталних, вертикалних, комбинованих и индустријских водомјера, а за ову набавку предузеће је издвојило 12.100 еура. Од тога износа 10.000 еура је намијењено за куповину мјерних инструмената, а преосталих 2.100 одлази на ПДВ.

”У правилнику од 22. јуна 2013. године наведени су правилници коjи се неће примjењивати даном ступања на снагу овог правилника, међу којима је правилник о метролошким условима за водомјере, каже Горан Вукославовић, помоћник директора Завода за метрологију

Да пропис на који се позива которско предузеће није међу важећим за "Дан" је потврдио Горан Вукославовић, помоћник директора Завода за метрологију Црне Горе.

- У правилнику о захтjевима коjи се односе на уређаjе и системе са мjерном функциjом, "Службени лист ЦГ", бр. 29/2013 од 22. јун 2013. године, члан 14., наведени су правилници коjи се неће примjењивати даном ступања на снагу овог правилника. Међу њима се налази и правилник о метролошким условима за водомјере ("Службени лист СФРJ", броj 51/86) – саопштио је Вукославовић.

image

Извод из тендера у којем се помиње неважећи пропис

-Архива Дана

Због чега се у тендерској документацији позивају на неважећи правилник, питали смо Лазара Кордића, вршиоца дужности директора Водовода. Кордић тврди да је у питању техничка грешка.

- Поткрала се грешка. Тај правилник је ван снаге, али су у новом пропису из 2017. године преписане исте норме које су важиле у том правилнику. Иако је направљена техничка грешка она није могла резултирати кршењем било којих начела конкуренције и осталих општих принципа јавних набавки. Овим неће нико бити дисквалификован – навео је Кордић.

Привредни субјекти не могу овластити овјеравање водомјера

У тендерској документацији је назначено да је за набавку девет врста водомјера понуђач дужан да достави рјешење о овлашћивању за лабораториjу коjа врши овjеравање. Из Завода за метрологију поручују да не постоји могућност овлашћивања за овјеравање водомјера.

– На основу Закона о метрологиjи ("Слuжбени лист броj 79/08,40/11) донесен jе Правилник о врстама мjерила за овjеравање и припрему мjерила за овjеравање ("Службени лист Црне Горе", бр. 135/21 од 24.12.2021) коjим су прописана мjерила за коjе jе могуће добити рjешење о овлашћивању за овjеравање. На овом списку мjерила не налазе се водомjери, тако да не постоjи могућност овлашћивања за овjеравање водомjера, односно не постоjи могућност да неки привредни субjект има рjешење о овлашћивању за овjеравање водомjера – поручује Горан Вукославовић.

Кордић поручује да су на тендеру пристигле двије понуде, али се још није ушло у поступак њиховог вредновања.

- Понуђачи су доставили понуде, у питању су Норма из Будве и Сигилум из Подгорице. Они су вјероватно заступници неких фирми. Нијесу имали примједбе на тендерски поступак. Понављам, овим нико неће бити фаворизован, нити му је ускраћено право да се јави на тендер. По мени, није прекршен ниједан принцип или пропис Закона о јавним набавкама. Тачно је да је дошло до техничке грешке – поручује Лазар Кордић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:05