Оштећени топ на вратима града Котора / -Б.М.
18/10/2021 u 06:58 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Которским топовима мјесто тамо одакле се бранио град

Има оних који сматрају да топовима није мјесто испред врата града, те да, изузимајући период од 1989. до 2008. године, никада раније нису били ту, а, према наводима историчара, налазили су се на бедемима

Топови, који су некада служили за одбрану Котора од освајача, а који се налазе на улазу у Стари град, љетос, тачније све донедавно, туристе и грађане су дочекивали у нерепрезентативном стању, са иструлим дрвеним постољима и без дијела точкова. Омиљено мјесто за сретање Которана који су састанке често договарали уз; "наћ` ћемо се код топова", тек ових дана би требало поново да добије своје обиљежје у свјежем, рестаурираном облику. Из Дирекције за изградњу и уређење Котора још 6. октобра су најавили да ће радови бити завршени "кроз неколико дана", међутим, овај посао досад није у потпуности окончан. Истина, постоља топова су уклоњена и они су постављени на привремене носаче.

image

Топ након реконструкције на привременим носачима

-Б.М.

– Поправка и рестаурација су у току и биће завршени кроз неколико дана. То подразумијева да ће топови бити постављени на поправљено и рестаурирано постоље – навела је у одговору на питања "Дана" Снежана Јованић, директорица Дирекције за изградњу и уређење.

Иначе, топови су 2008. године били уклоњени са позиције испред "капије града", а враћени рестаурирани 2017. године, доласком на власт Демократа са коалиционим партнерима, при чему су постоља на бетонској подлози обложеној каменом, замијениле лафете од дрвета, а постављени су и точкови.

Има, међутим, оних који сматрају да топовима није мјесто испред врата града, те да, изузимајући период од 1989. до 2008. године, никада раније нису били на том мјесту. Према наводима историчара, изворно су се налазили на бедемима.

Инвестиција вриједна 1.210 еура

Постоља и точкови су, каже Снежана Јованић, новијег датума, то јест не датирају из периода од када и топови, већ су рађени прије неколико година. Додаје да је износ инвестиције 1.210 еура, а извођач радова "Ускоковић стил" д.о.о. Тиват. Постоље се рестаурира од дрвене грађе бијелог бора, а точкови су комбинација дрвета и метала. Информацију о "било каквом противправном присвајању" недостајућих точкова, немају.

– Неки од оштећених точкова су били привремено депоновани на сигурно мјесто, а сада су дати на рестаурацију. Наредних неколико дана извођач ће топове поставити на привремене носаче, ради извођења завршних радова на санацији постоља која се морају урадити у радионици, појаснила је Јованић.

У Удружењу бораца НОР-а (УБНОР) и антифашиста Котор сматрају да је топовима "мјесто на зидинама, а не на вратима града".

– Могу ту да стоје као декор, али да се поправе и ставе у функцију. У суштини смо за то да се дислоцирају и поставе на бедеме, јер им је мјесто тамо одакле се град бранио, а бранио се са зидина. Топова на обали није било, категоричан је предсједник которског УБНОР-а Јово Бећир.

image

Предсједник УБНОР-а и антифашиста Котор Јово Бећир

-Скала Радио

Из општинске Организације бораца НОР-а 1941–1945. апелују да се топови среде и "упристоје".

image

Потпредсједник ОБНОР-а Љубенко Боровић

-Б.М.

– Ако већ стоје као оличење града и нешто што га обиљежава, треба да се упристоје, а не да изгледају као ругло. Потребно је да се чим се нешто уочи пошаљу мајстори да се то поправи. Зашто чекати да прође вријеме, да неко то фотографише и та слика да иде ван Котора, када то можемо одмах да завршимо. Ако хоћемо да нам град буде оличење изгледа туристичке дестинације на листи свјетске баштине Унеско, онда морамо хитно реаговати, не чекати да прође вријеме, оцјенио је за "Дан" потпредсједник ОБНОР-а проф. Љубенко Боровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 18:48