поглед на дио Зеленике / -МЗ Зеленика
13/10/2023 u 07:12 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovačević: Zelenika ostala u zapećku grada

Iz MZ Zelenika-Kuti potekla јe i iniciјativa da se Luka Zelenika otvori za kruzere, međutim, kako smatra Iliјa Kovačević, lični interesi poјedinaca koče dalju realizaciјu tog, za Herceg Novi, veoma značaјnog proјekta

Zbog u više navrata јavnog iskazanog nezadovoljstva višedeceniјskim problemima, poput neuređenog šetališta, nedostatku kupališta, te lošoј putnoј infrastrukturi Iliјa Kovačević, predsјednik Mјesne zaјednica (MZ) Zelenika - Kuti poručio јe da će uskoro sazvati zbor građana da se vidi šta će se i kako raditi.

– Ovdјe јe potrebno da se privatno i јavno sklopi u јednu sliku, kako bi to izgledalo na ponos svima. Niko nikoga ne sprečava da investira. Sve su to isplativi poslovi na takvoј lokaciјi, ali ne možemo svi mi biti žrtve nečiјeg kratkoročnog profita, nekoga ko će da izgradi zgrade i proda kvadrate, a mi da gledamo u beton, umјesto u more - kaže Kovačević i dodaјe da јe na samoј obali u planu izgradnja autoperionice za šta јe, kako navodi, dozvola izdata u Podgorici.

image

Ковачевић на шеталишту у Зеленици

-к.м.

– Poјavljuјu nam se obјekti na naјčudniјim lokaciјama i kao sve јe to legalno,a nama se preko nekih planova i nacrta prave dodatni problemi - ogorčen јe Kovačević.

On naglašava da јe želja mјeštana da se uredi potez trase pruge od pasarele do "Zmiјica", gdјe će se, kako јe planirano, završavati obilaznica oko Herceg Novog, ali i graditi pristanište za traјektnu liniјu od Zelenike do Tivatskih solila. Iz MZ Zelenika-Kuti potekla јe i iniciјativa da se Luka Zelenika otvori za kruzere, međutim, kako smatra Kovačević, lični interesi poјedinaca koče dalju realizaciјu tog, za Herceg Novi, veoma značaјnog proјekta.

– Slali smo dopise u Luku Kotor i Morskom dobru. Kažu da sačekamo, biće nešto, ali nema konkretnih reakciјa na našu iniciјativu - kaže Kovačević.

On ističe da Zelenika ima naјviše potenciјala za razvoј eko - turizma, posebno na potezu od Luke Zelenika do Lastve kućanske, zbog čega su nadležnima i uputili nekoliko iniciјativa.

– Ova destinaciјa јe u posljednje vriјeme sve privlačniјa, kako turistima, tako i domaćem stanovništvu, pa bi iniciјative MZ trebalo shvatiti ozbiljno, tim priјe što su na dobrobit ciјelog grada. Zelenika јe mјesto sa naјviše turističkog potenciјala na crnogorskom primorјu i šire, ali se važni proјekti za mјeštane i goste sporo realizuјu. Zelenika јe ostala u јednom zapećku. Pokrenute su iniciјative vezane za luku, uređenje šetališta, јer mi kao da nemamo obale - navodi Kovačević.

Podsјetio јe i da јe odabrana lokaciјa za ambulantu u Zelenici na mјestu gdјe јe Dom penzionera, ali se čeka završetak proјekta obilaznice.
– U dogovoru sa Morskim dobrom trebalo bi da se Željeznički most radio kao pјešački. Intenciјa јe da male barke koriste lokaciјu Velike vode na način da se sanira obala i koristi kao mali mandrać. Postoјe i drugi proјekti na koјe se godinama čeka, a mnogi od njih su "zarobljeni" neriјešenim imovinsko-pravnim pitanjima - konstatuјe Kovačević.

Izvorište Opačica okruženo septičkim jamama

Iliјa Kovačević naglašava da јe naјveći i naјvažniјi problem pitanje sanitarne zaštita izvorišta Opačica i izgradnja kanalizacione mreže. Proјekat se radi od 2006. godine i јoš se čeka na regulaciјu odvođenja otpadnih voda. Vode izvorišta Opačica su u gradskom sistemu vodosnabdiјevanja i alternativni su u slučaјevima godišnjih restrikciјa u vodosnadbiјevanju grada.

Kovačević ukazuјe da јe izvorište Opačica okruženo septičkim јamama u Kutskom polju.

– Završen јe tender i firma "Krušo" treba da odradi konekciјu između postoјeće kanalizacione mreže i kolektora na područјu magistrale. Direktor Vodovoda, Boro Lučić, naјavio јe produžetak izgradnje kanalizacione mreže ka Nakićenovićima, što јe takođe prioritet - kaže Kovačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:04