Свечана сједница поводом Дана општине / - Шапурић
05/08/2021 u 07:00 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крајње је вријеме да се држава окрене сјеверу

Кочница развоја Плужина су и неизвршене обавезе Електропривреде Црне Горе према тој општини, које датирају од прије скоро пола вијека, наводи Бајагић

Дан када су Плужине прије 78 година ослобођене од фашистичког окупатора обиљежен је јуче свечаном сједницом Скупштине општине којој су присуствовали бројни званичници из Црне Горе и више општина Србије и Републике Српске. Предсједник општине Мијушко Бајагић истакао је да је празник града прилика да се похвале урађеним, али и осврну на проблеме с којима се суочавају.

– Државни органи у овом периоду имају посебно значајну улогу и одговорност да коначно почну с реализацијом докумената којима се прокламује равномјеран развој цијеле државе и обезбиједе повољније услове за економски развој локалних самоуправа на сјеверу Црне Горе, као и одговарајућу заштиту економски угроженог становништва, што је узроковано, прије свега, затварањем предузећа, отпуштањем радника и епидемиолошком ситуацијом, истакао је Бајагић.

Митрић: Превазиђимо подјеле

Предсједник Скупштине општине Петар Митрић рекао је да Дан ослобођења ове године прослављају у години када се обижељава и осам деценија од Тринаестојулског устанка. Прилика је и да се подсјете на велике жртве и подвиге Пивљана у НОР-у, да се сачувају сјећања и будућим генерацијама пренесу антифашистичке вриједности.

– Зато то сунце које нас данас грије треба да нам је вјечна опомена да чувамо насљеђе прошлости, баштинимо тековине антифашизма, да се сви заједно боримо како бисмо очували вриједности које су изградили наши преци и да се крећемо путем развоја који зависи од свих нас. У вријеме када је наша земља суочена са здравственим, али и социоекономским посљедицама пандемије ковид- 19, више него икад нам је потребно заједништво, мудрост и посвећеност. Зато морамо да превазиђемо подјеле, различитости и окренемо се једни другима, нагласио је Митрић.

Општина с око 3.000 становника, а посљедњих више деценију без иједног привредног субјекта, изузев хидроелектране "Пива", успијева да измири све своје обавезе, а развојне пројекте да финансира из сопственог буџета.

– Послије дуго времена у овој години постали смо корисници Егализационог фонда. Завршен је Стратешки план развоја општине до 2026. године, а ступио је на снагу и Детаљни урбанистички план општине Плужине. Увјерени смо да ће подршка државе за развој ове општине коначно бити на потребном нивоу. Свих ових година Општина Плужине у границама своје надлежности покушава да обезбиједи повољности за улагања. Међутим, подстицајне мјере које општине могу дати нису довољне да би се привукли инвеститори. Једино држава посебним повољностима може да доведе инвеститоре и одрживим коришћењем природних ресурса обезбиједи улагања у развој сјевера Црне Горе, рекао је Бајагић.

Кочница развоја Плужина су и неизвршене обавезе Електропривреде Црне Горе према тој општини, које датирају од прије скоро пола вијека. Бајагић је истакао да и поред свих тешкоћа Општина успијева сама да ријеши приоритетне проблеме, улаже и ствара боље услове, па и у периоду епидемије када су реализовали више пројеката, и уз то, из буџета помогли становништву, пољопривредницима и угоститељско-туристичкој дјелатности на свом подручју. У наредном периоду, најавио је Бајагић, планирају изградњу спортске хале, фудбалског стадиона и уређење локалне путне инфраструктуре. Посебно их радује, рекао је он, најава инвеститора за градњу новог хотела у Плужинама који ће бити замајац даљег развоја туризма.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 16:11