/ фото: Влада ЦГ
13/08/2021 u 16:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Даниловград богатство које морамо на најфункционалнији начин искористити

Предсједница Општине Зорица Ковачевић, исказавши добродошлицу премијеру Владе и његовим сарадницима, упознала их је са постигнућима локалне управЕ

Предсједник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић боравио је данас у радној посјети Општини Даниловгард, заједно са министром економског развоја Јаковом Милатовићем, гдје су их дочекали предсједница Општине Зорица Ковачевић, предсједник Скупштине општине Зоран Бошковић и потпредсједница Општине Наташа Милоњић Драшковић.

Премијер је истакао да даниловградска општина, иако средње величине, својим положајем, хидро - соларним и пољопривредним потенцијалом, те духовним и културним насљеђем, представља богатство које у будућем периоду, у духу екополитике, мора на најфункционалнији начин искористити све своје предности и бити заиста најбољи примјер цијелој црногорској привреди.

- Актуелна Влада, за свог мандата, заиста жели да подстакне еколошки одржива привредна рјешења и пројекте који се базирају на природном окружењу, социјалној правди и инклузивности, на вриједностима које су увелико заживјеле у друштву у ком желимо истински да партиципирамо. Општина Даниловград посједује све потребне предуслове за производњу и еко - квалитетне хране и енергије из обновљивих извора, али да би се то десило, тежиште наше приче у овом тренутку мора бити на заустављању девастације и загађењу наших ресурса- рекао је Кривокапић.

Навео је и да је вјерски туризам већ добио своје основне обрисе, али, с обзиром на оно што ова општина посједује, потребно је уложити додатне напоре.

image
фото: Влада ЦГ

Премијер Кривокапић, посебно се осврнуо на пројекат “Изградња инфраструктуре у општини Даниловград”, за који је још 8.децембра 2010. године потписан Уговор о кредиту између државе Црне Горе и ЕБРД у износу од 5.350.000 еура.

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић, исказавши добродошлицу премијеру Владе и његовим сарадницима, упознала их је са постигнућима локалне управе која се огледају у унапријеђеном пословном амбијенту, формирању бизнис зона и укидању такси, како би афирмисали рад малих и средњих предузећа.

- Даниловград је општина која има огромну перспективу развоја, која је донијела све урбанистичке планове, која је унаприједила пословни амбијент, једна је општина која је добила међународну награду и из године у годину биљежи све већи број нових инвеститора. Путна повезаност на којој се ради охрабрује и нове инвеститоре. Направили смо олакшице за плаћање комуналија, укинули таксе по препорукама Владе и многе компаније желе да заснују бизнис у нашој општини. Стопа незапослености у општини, увијек је била испод државног просјека- истакла је Ковачевић.

Предсједница је истакла да је стратешка привредна грана општине  пољопривреда, али и експлоатација камена и вјерски туризам, те да све више инвеститора даниловградску општину доживљава као простор који је захвалан за изградњу елитних насеља. Као репрезентативан, предсједница је издвојила примјер турског инвеститора.

- Иако је ријека Зета Парк природе, имамо проблем око еколошког загађења које је прузроковано како неријешеном канализационом инфраструктуром, тако и радом појединих привредних субјеката који морају у што скоријем временском периоду прилагодити своја постројења еколошким стандардима, а што је потребно пропратити агилношћу надлежних инспекцијских органа који нијесу у надлежности општине. Инспекцијске службе се морају ангажованије укључити у заштиту ријеке Зете- рекла је Ковачевић.

Ковачевићева је премијера Кривокапића упознала са проблемима са којима су се суочили корисници средстава из агробуџета, како у погледу одржавања сеоских путева, тако и улагања у сеоске водоводе, да још увијек немају потпуну информацију о висини новчане подршке на коју могу рачунати од Министарства пољопривреде, те да је Министарство финансија показало изузетну кооперативност када је Општина Даниловград у питању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:48