Премијер Кривокапић / - SASAMATIC - гов.ме
10/12/2021 u 09:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Толеранцијом, поштовањем и разумијевањем против говора мржње

Ова кампања требало би да нас учини свjеснима тренутка у коме живимо и да колико-толико пробуди нашу потребу да разумиjемо другог

Премиjер Здравко Кривокапић учествовао је на догађаjу званичног представљања кампање „Блокраj мржњу. Подиjели љубав!“, данас у Подгорици. Сваки грађанин и грађанка може имати улогу у борби против говора мржње - кроз коришћење позитивног jезика и уз узаjамно поштовање, била је једна од главних порука на догађаjу поводом представљања кампање.

Здравко Кривокапић, предсjедник Владе Црне Горе, обратио се на догађаjу и истакао да живимо у амбиjенту у коме су нам многе ствари наметнуте, али да се говор мржње не дешава само у Црноj Гори, већ у сваком кутку планете, негдjе мање, а негдjе више.

- Зато би требало да jе стара изрека „Не чини ништа што не би волио да учине теби“ златно правило и мjера нашег живота свуда – од породице, преко школе, до факултета па даље. И увиjек би испред себе требало да имамо три карактеристике. То су: толеранциjа – коjу данас нажалост у много чему немамо; поштовање - коjе jе одувиjек било наjвећа вриjедност у Црноj Гори и у породици и изван ње и наравно разумиjевање. Jедна инициjатива као што jе ова кампања требало би да нас учини свjеснима тренутка у коме живимо и да колико-толико пробуди нашу потребу да разумиjемо другог -  казао jе премиjер Кривокапић. 

- Спроводећи мандат институциjе Омбудсмана у Црноj Гори, дужни смо да указуjемо на кључне елементе нашег рада коjи се огледа у проактивном, промотивном и превентивном дjеловању у заштити људских права и слобода. У таквоj ситуациjи активна улога Заштитника на спречавању говора мржње природна jе друштвена потреба и институционална реакциjа коjа се очекуjе, тражи и на коjоj се инсистира у очувању људског достоjанства и елементарних права свих људи чиjе су слободе угрожене злоупотребом права на слободу изражавања - рекао jе Синиша Бjековић, омбудсман Црне Горе. - Исцрпна листа разлога због коjих се ограничења слободе изражавања могу увести jасно упозорава на поjачану одговорност свих релевантних државних субjеката да не дозволе да култ насиља (што говор мржње jедним диjелом и jесте) превлада над културом диjалога, толеранциjе и разумиjевања - закључује Бјековић.

Амбасадорка Оана Кристина Попа, шефица Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори, нагласила jе да Европска униjа посвец́уjе велику пажњу теми говора мржње.

- Свjедочимо томе да говор мржње добиjа све више маха, док се различитости све мање поштуjу, укључуjући ту и право на различито мишљење. Ово jе веома забрињаваjући тренд, коjи jе забиљежен и у Црноj Гори, нарочито онлаjн. Дjеца одрастаjу гледаjући како су одрасли биjесни, љути и нетолерантни. Постоjи тек неколико узора коjи шире толеранциjу и љубав и превише осталих коjи шире мржњу. Наше различитости треба да стимулишу љубав и емпатиjу, а не да изазиваjу мржњу, и зато jе ова кампања jако битна и потребна“, рекла jе она. Амбасадорка Попа jе позвала све институциjе, организациjе цивилног друштва, партнере из приватног и jавног сектора да се придруже овоj кампањи.

Амбасадори и амбасадорке кампање против говора мржње за Црну Гору су истакнуте jавне личности, укључуjући тенисерку Данку Ковинић, атлетичарку Мариjу Вуковић, стонотенисера Филипа Радовића, добитника бронзане медаље на Параолимпиjским играма, оперску пjевачицу Тамару Рађеновић и глумицу Дубравку Дракић. Придружили су се овоj кампањи jер вjеруjу да могу да направе промjену на путу ка инклузивниjем и равноправниjем друштву.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:29