Зоран Радимир испред неисправне платформе / -Удружење параплегичара Котор
05/03/2022 u 06:20 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Крузинг сезона у Котору почела, а платформа за ОСИ у потходнику и даље ван употребе: Не знају куда и како да пређу улицу

Посебно нас је иритирала последња (а ове година прва), посјета крузера са које је изашао одређени број лица у инвалидским колицима који на наше и њихово чуђење нису знали куда и како да пређу улицу, наглашава Зоран Радимир

Крузери су почели да пристижу у Луку Котор, а платформа за особе са смањеним покретљивошћу у потходнику још није у функцији. Са брода "Болет" који је у петак 25. фебруара отворио крузинг сезону изашло је неколико путника у инвалидским колицима који нису знали куда и како прећи улицу, што су примијетили и чланови которског Удружења параплегичара. С обзиром да се у наредном периоду очекује велики број крузера у којима ће вјероватно бити сразмјеран број особа са смањеном покретиљивошћу, покретање платформе би требало хитно рјешавати, те су се из удружења обратили Милку Крвавцу, извршном директору Луке Котор. Удружење је посебно заинтересовано за кориштење ове платформе, како са аспекта локалног становништва (особе са инвалидитетом) тако и са аспекта свих осталих потенцијалних корисника, посјетиоца Котора. Предсједник Скупштине Удружења параплегичара Зоран Радимир каже да су од самог почетка изградње потходника били у контакту са Општином као наручиоцем објекта, а преко општинског Савјета за бригу о лицима са инвалидитетом.

Јованић: У квару командна табла

Представница Луке Котор Маја Даниловић за "Дан" је казала да имају надлежност на цијелом простору до потходника, али лука није надлежна за рад и покретање платформе, већ Дирекција за уређење и изградњу Котора.

-Платформа је исправна, међутим командна табла на излазу са једне од платформи није радила па су је сервисери однијели на поправку. Међутим, био је већи квар у питању, па стиже нови дио из фабрике. Обећали су да ће врло брзо отклонити неправилности. Да би се користила платформа док ова командна табла не стигне, мора неко бити са особом са инвалидитетом како би у дну степеништа са командне табле која се тамо нализи активирао платформу и управљао њоме - каже Снежане Јованић, директорица Дирекције за уређење и изградњу Котора.

Потходник је, каже, стављен у функцију, али платформа за ОСИ никад није прорадила. Више пута су се обраћали надлежнима, али без успјеха. Он закључује да у овом случају није испоштован Закон о грађевинарству као и општинска одлука о прилагођавању објеката и површина лицима смањене покретљивости.

-Због великог броја путника са крузера који се крећу уз помоћ разних ортопедских помагала (инвалидских моторних и механичких колица, електричних скутера, ходалица, штака, штапова и сл.) увидејли смо проблем преласка улице и уопште кретања таквих особа по граду и околини, па смо урадили два пројекта са упутствима која би олакшала кретање овој популацији. Посебно нас је иритирала последња (а ове година прва) посјета крузера са које је изашао одређени број лица у инвалидским колицима. На наше и њихово чуђење, нису знали куда и како да пређу улицу. Наравно, платформа и даље није у функцији - каже Радимир који је Луци Котор упутио захтјев за увид у податке о бродовима и броју и структури путника.

-Од посебне важности био би нам податак о броју путника који користе отропедска помагала (инвалидска механичка или моторна колица, скутере, ходалице и сл.). Такви путници се у агенцијама посебно евидентирају (што видимо из понуда тих агенција, посебни услови, кабине, купатила, WC, прилази, рампе и сл. на крузерима). Ови подаци су потребни не само нама као НВО Удружење параплегичара ради израде програма и пројеката, већ читавом граду, туристичкој понуди града Котора - наводи Радимир.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:53