/ Крузер "Norwegian Spirit" био на распреми у Луци Бар - Лука Бар
15/06/2021 u 06:30 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крузинг туризам лагано плови у опоравак, Бар на мапи градова Медитерана

Сада су крузери једна од најбезбједнијих дестинација, с обзиром на то да су сви чланови посаде вакцинисани, што не важи за особље великог броја хотела у свијету, истиче Михаило Вукић

Пандемија вируса корона прошле године је потпуно зауставила крузинг туризам. Међутим, епидемиолошка ситуација се полако стабилизује и постоји нада да ће овог љета велики бродови свраћати у луке Бар и Котор. Према ријечима власника барске компаније "Алегра" Михаила Вукића, очекивања су да ће овог љета у Црну Гору доћи већи број туриста, па ће ова година сигурно бити боља од прошле. Вукић каже да када је у питању реалан опоравак крузинг туризма са параметрима који су забиљежени 2019. години, то тешко прогнозирати.

image
Михаило Вукић - фото: Д.С.

– То је врло тешко прогнозирати, али сви су мислили да се крузинг индустрија никада неће опоравити. Било је жалосно гледати све те бродове како стоје у свјетским лукама. Испало је обратно, и сада су крузери једна од најбезбједнијих дестинација, с обзиром на то да су сви чланови посаде вакцинисани, што не важи за особље великог броја хотела у свијету. Полако брод по брод, и надамо се да ће до следеће године сви бити у функцији. Драго нам је да су се "Алегра", Бар и Црна Гора својим гостопримством поставили високо на мапи повратка крузинг индустрије – истиче Вукић и додаје да путовање крузером зависи од компаније до компаније

– Код неких компанија потребна је вакцинација, код неких само ПЦР тест, али се правила мијењају из дана у дан у односу на тренутну ситуацију. Крузери плове у преко 500 лука свијета, и свуда важе другачија правила, али све компаније имају детаљне ковид протоколе. Наши држављани тренутно не смију путовати у одређени број земаља ЕУ, па се не могу укрцати на крузере до краја јуна – каже Вукић, наглашавајући да пошто је туризам био најпогођенији, тако су и цијене крстарења много ниже у односу на 2019. годину.

– Сада на крстарење од седам дана можете отићи за 299 еура – каже Вукић и додаје да је било много најава, али се отказују из дана у дан.

Боље да су бродови ту него да су гатови празни

Михаило Вукић истиче да су прошле године у Бару крузери били у распреми.

– Видјели сте на друштвеним мрежама колико су кружиле слике бродова и Бара, што нам каже да наш град, ако ништа друго, љепше изгледа са тим бродовима. Било је мало бирократских недоумица, али је све то успут ријешено. Осим тога, велики број државних институција и приватних фирми имао је неки приход или корист од брода, што у години короне свима много значи. Они који то знају захвални су, али има и оних којима ће увијек нешто сметати, па ће у свему наћи ману. Много је љепше да су бродови ту него да гатови стоје празни – истиче Вукић.

– До краја године требало би да буде нешто бродова у Котору. Ипак, то највише зависи од статуса Црне Горе. Тренутно је на снази забрана ЕУ и сваки брод који дође у Црну Гору, по повратку би морао у карантин, што нам много отежава ситуацију. Црна Гора је отворила своје луке за крузере, али џаба кад се из наших лука не може нигдје са путницима. Сада је епидемиолошка ситуација у Црној Гори много боља, људи се свакодневно вакцинишу, и искрено се надам да ће неко из надлежних институција ургирати да се ова забрана што прије отклони и туристи несметано долазе у нашу земљу – истиче Вукић.

Када је Бар у питању, он подсјећа да, када су прије десетак година предложили Бар као нову крузер дестинацију, сви су им се смијали и правили шале. Сада у Бар сваке године долази све више бродова и нових компанија.

– Претпрошле године у Бар је крузерима дошло око 26.000 туриста, што је завидна бројка, јер је тако наш град у пар година престигао велики број лука у Медитерану. Бар и Котор не смијемо никако упоређивати, не може се, наравно, упоредити упловљавање у Боку которску ни са много већим свјетским лукама, али је нама најважније да бродови остају у Црној Гори. Свака лука има свој потенцијал и то треба искористити. Радимо на томе да у будућности бродови долазе и у Зеленику, Будву, Тиват... – наглашава Вукић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:48