Некадашње просторије Друштва обијене и неузсловне за рад / -Д.Ј.
14/08/2021 u 07:00 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крв несебично дају, а просторија за рад немају

Крајње вријеме је да нам друштво у цјелини пружи руку помоћи како бисмо створили услове за нормалан рад – истиче Милан Мојашевић, предсједник Друштва добровољних давалаца крви

Упркос бројним захтјевима које су представници Друштва добровољних давалаца крви упућивали локалној управи и државним институцијама тражећи да им се обезбиједе одговарајући услови за обављање редовних активности, ова хуманитарна организација и даље егзистира практично под ведрим небом. Подсјећају да су њихове просторије, које су се налазиле у кругу Опште болнице, прије неколико година обијене и потпуно уништене и да од тада нијесу успјели да пронађу адекватне просторије за рад.

– Даноноћно смо указивали да смо се након уништавања старих и неусловних просторија које су се налазиле у оронулој згради у кругу Опште болнице, практично нашли на улици. Истицали смо да је недопустиво да нам је на тај начин ускраћено да своју хуману дјелатност обављамо у складу са потребама оних којима је помоћ потребна. Апеловали смо да је крајње вријеме да релевантни друштвени чиниоци предузму одговарајуће мјере како бисмо добили адекватне услове за рад. Међутим, још увијек се налазимо практично под ведрим небом, јер до просторија не можемо да дођемо. У таквим условима неопходну и важну документацију држимо у својим кућама из којих и организујемо бројне акције добровољног давања крви. То је заиста срамота, јер у срећним земљама добровољни даваоци крви уживају и углед и привилегије. У неким земљама они који сто пута дају крв проглашавају се почасним грађанима. Зато је крајње вријеме да нам одређене институције и друштво у цјелини пруже руку помоћи, како бисмо створили услове за нормалан рад и одржали континуитет успјешности једне хумане, и за заједницу изузетно потребне организације – истиче Милан Мојашевић, предсједник беранског Друштва добровољних давалаца крви, које окупља око хиљаду чланова.

Одговарају бројним позивима грађана

Из беранског Друштва добровољних давалаца крви истичу да даноноћно добијају позиве од бројних грађана који траже да им се обезбиједе одређене количине крви за оне којима је ова драгоцјена течност заиста неопходна.

– Колико је наше Друштво заиста важно најбоље знају они којима смо излазили у сусрет кад им је то било најтеже, односно онда кад смо угроженим грађанима обезбјеђивали крв и тако им спашавали животе. Многи су нам за оно што радимо до неба захвални и ми смо поносни на то. Зато се, упркос бројним тешкоћама, трудимо да предано радимо на прикупљању крви и промовисању ове хумане активности, о чему говоре бројне награде и признања која смо добијали у минулом периоду – навео је Мојашевић.

Навео је да су им људи из Црвеног крста повремено уступали своју просторију кад се спроводе акције добровољног давања крви, али да то не рјешава ствар.

– Повремено смо користили просторије Црвеног краста кад смо спроводили акције добровољног давања крви. Међутим, ми смо од њих тражили да нам једну од просторија дају на стално коришћење, јер су наше организације сродне по ономе чиме се баве, али нажалост, нијесмо наишли на разумијевање – казао је Мојашевић.

Он је додао да је беранско друштво једно од најактивнијих у Црној Гори и да, поред отежавајућих околности, ниједног тренутка није прекидало свој рад. Подсјетио је да је стопа добровољног давалаштва крви у Беранама изнад државног просјека који износи 2,8 одсто.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:26