Емил Кукаљ / - фото: Драган Стојановић
23/12/2021 u 07:09 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кукаљ: Ниједна активност која је предвиђена програмом рада није била угрожена, као ни пословање ТО Бар

Било је наведено да нијесам дозволио увид у уговоре са извођачима, што није тачно, а такође лако провјерљиво из коресподенције са члановима ИО, казао је донедавни директор ТО Бар Емил Кукаљ

Јавности Бара и Црне Горе обратио се донедавни директор ТО Бар Емил Кукаљ.

Његово обраћање преносимо у интегралној верзији.

- С обзиром да ми данас није пружена прилика да дам одговор на сједници СО Бар, поводом директних прозивки на мој рачун, обраћам се јавности на овај начин.

У раду СО Бар нијесам учествовао од почетка расправе, јер је за данас у том термину била заказана и сједница ИО ТО Бар на којој је на дневном реду била и моја оставка.

Нијесам планирао да иступам и прелазим на овај терен, међутим због све учесталијих иступа, заштите личног интегритета и части, сматрао сам да је потребно заинтересовану јавност информисати и са мог становишта.

Извршни одбор ТО Бар је на сједници која је одржана 05.07.2021.године информисан од стране директора ТО Бар о заједничкој иницијативи Општине и ТО Бар везано за организацију манифестације „Новогодишњи хепенинг 2022”.

Тада су предочене информације које се тичу укупног буџета, као и потребног буџета за ангажман јединственог Дина Мерлина и популарне Сенидах.

Један дио средстава за организацију манифестације је обезбиједила ТО Бар, један Општина Бар, док се један дио средстава очекивао од потенцијалних спонзора. Нажалост, због мјера које су на снази сва је прилика да концерата неће бити.

Дакле, ИО је био упознат са свим потребним износима за реализацију овог јединственог и по Бар крајње афирмативног догађаја. ИО је на сједници усвојио овај предлог и тиме дао зелено свијетло да се овај важан пројекат реализује, након чега су потписани уговори са извођачима и уплаћена прва рата хонорара од укупно три.

Напоменуо бих да су интереси ТО Бар и Општине Бар уговорима максимално заштићени, нарочито имајући у виду епидемиолошку ситуацију и мјере које су на снази, дакле постоји опција повраћаја комплетно уплаћених средстава (до 15.01.2022.) или одређивања новог датума за наступ.

Тада је усаглашен текст Уговора о заједничкој организацији манифестације „Новогодишњи хепенинг 2022” између Општине Бар и ТО Бар.

Тачно је да уговор са Општином тада није потписан, већ се са потписивањем чекало да се усвоји ребаланс буџета Општине Бар, што се и десило, те су сва потребна средства уплаћена на рачун ТО Бар (уколико желите, лако провјерљиво).

Напоменуо бих, мада то и знате, да је Општина Бар оснивач ТО Бар.

У међувремену је на наплату пристигла и друга рата хонорара за извођаче, па су уплаћена потребна средства како не би били у доцњи са извршавањем уговорних обавеза и тиме нанијели штету ТО Бар, о чему је информисана и Општина.

Напоменуо бих да због овога ниједна активност која је предвиђена Програмом рада није била угрожена, као ни пословање ТО Бар.

Било је наведено да нијесам дозволио увид у уговоре са извођачима, што није тачно, а такође лако провјерљиво из коресподенције са члановима ИО. Да сам их којим случајем послао путем е-маила, не сумњам да би истог трена били објављени у медијима, за што би ТО Бар била нанесена штета по основу тих уговора.

Када је у питању мишљење Агенције за спрјечавање корупције, везано за запошљавање у ТО Бар, није било пропуста, јер је АСК установила да по тој пријави није било коруптивних радњи, те је дала препоруку да се усвоје интерна правила о запошљавању.

Ту такође није било штете по ТО Бар, дакле то је била препорука по којој је правна служба дала предлог одговора који сам ја потписао, на који је касније АСК послала реакцију органима управљања ТО Бар.

Скупштина ТО Бар усвојила је закључак да се акта усагласе, те је у ту сврху формирала и радну групу. Уколико постоји моја одговорност, она је у домену прекршаја, те ће је надлежни органи утврдити уколико нађу за сходно.

Ове године, као и претходних, ТО Бар је пословала са успјехом упркос Цовид 19, остварени су запажени резултати, да је између осталог усвојена и Стратегија развоја туризма Бара до 2026. године као кровни документ развоја туризма наше Општине, али и реализовани бројни пројекти и манифестације које су обогатиле понуду Бара.

Приходи ТО Бар закључно са 7. децембром су износили 1,139.890 еура, а расходи 652.779.81 еура.

Процјене су да је ове године закључно са септембром остварено укупно око 65,000.000 еура прихода од туризма у Бару (просјечна потрошња по туристи по дану X остварени број ноћења).

Уведен је нови напреднији програм за наплату боравишне таксе, унапрјеђена је понуда за кањонинг, пјешачке стазе, панорамске клупе, туристичка сигнализација, постављени шаховски столови у туристичким мјестима, расписан јавни позив за валоризацију културних добара на територији Општине Бар, били присутни на свим сајмовима са НТО ЦГ, радили промотивне кампање, организовали бројне студијске посјете новинара и туроператора, о нама су писали свјетски медији, подигли смо видљивост Бара као туристичке дестинације на емитивним тржиштима и многе друге, за шта велику захвалност дугујем запосленима, а нарочито уском тиму сарадника без којих све ово не би било могуће.

Такође, у свом раду сам од почетка имао и подршку са националног и међународног нивоа, а исто тако и у овој новонасталој ситуацији, на чему им се посебно захваљујем.

Будућем менаџменту остављам здраву фирму, са десет стално запослених колико сам и затекао када сам долазио, са усвојеним Програмом рада за 2022. годину, али и усвојеном Стратегијом туризма за коју се надам да ће бити примијењена у пракси.

У раду сам се увијек водио општим, а не појединачним интересима, поштовао законитости у поступању и једнакост свих грађана, те под другим условима нисам хтио да наставим дужност директора ТО Бар, па сам из тих разлога и поднио оставку- каже се у обраћању мр Емила Кукаља. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:44