Из ДПС-а тврде да су од 17 дампера сада само два у погону / -Б.Је.
03/08/2021 u 07:20 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извршни директор Рудника угља: ДПС у трци за рекордима није поштовао правила струке

Извршни директор Рудника угља Милан Лекић одговара да су "бројне оптужбе ДПС-а на нивоу трача, који се шири како би се од одговорности заштитили бивши челници компаније"

На оптужбе из Демократске партије социјалиста да Рудник угља са новом управом иде у пропаст, оштро су реаговали из ове компаније наводећи да ће детаљно провјерити колика је била стварна добит Рудника у прошлој години и да ли је лежиште угља незаконито раубовано.

– Према информацијама којима располажемо, ситуација у Руднику је прилично забрињавајућа. Послије периода интензивног опоравка који је резултирао рекордно оствареном добити од преко 13 милиона еура и рекордном производњом откривке, чини се да је нови ланац одлучивања на релацији Влада – Електропривреда – Рудник угља одлучио да свјесно, из њима знаних разлога, или несвјесно из незнања, овај производни гигант доведе у озбиљан проблем – саопштио је функционер ДПС-а Арсеније Бољевић.

Извршни директор Рудника угља Милан Лекић одговара да су "бројне оптужбе ДПС-а на нивоу трача, који се шири како би се од одговорности заштитили бивши челници компаније".

– Највећи проблем РУПВ управо лежи у чињеници да су врло упитни рекордни производни резултати компаније из претходног периода, особито 2019. и 2020. године, те на њима засновани финансијски искази и извјештаји о пословању. То је потпуно јасно саопштила и Скупштина акционара РУПВ, која је поменута документа усвојила условно, односно уз обавезу да се уради њихова ревизија и контрола. Преведено на језик чињеница, значи да је рекордна добит од 13 милиона еура из претходне године и званично упитна, док је податак о рекордима у производњи апсолутно у питању, јер у трци за рекордима нису поштована правила струке, рударски пројекти за назначени период, а по свему судећи ни закон – поручује Лекић.

Рударски радови нису били синхронизовани

– Рударски радови на откривци и на експлоатацији угља нису у претходној години синхронизовани на начин који би морао да уважи елементарна правила рударења у условима које има РУПВ, односно рударске пројекте по којима се врши експлоатација. Резултат је драстично заостајање радова на откривци управо у тој рекордној години, чиме је, логично, угрожена производња угља. Да поједноставимо за стручњака господина Бољевића и његове менторе: приликом експлоатације није примијењен пројектовани коефицијент односа откривке и угља. Уз ова свјесно и циљано од рекорда сазидана Потемкинова села ишли би и други пословни подухвати бившег пословодства, попут кашњења измјештања из копа 35KW далековода, посао планиран а нереализован претходних година, што је такође угрозило реализацију пројеката експлоатације угља и откривке – истиче Милан Лекић.

Бољевић је изнио критике и када је у питању тренутна производња угља. Он акценат ставља на исправност и на агажованост механизације.

– Забрињава информација да је ниво ангажовања радника и механизације у производњи на историјском минимуму, да су од 17 великих дампера често активна само два, што већ доводи до озбиљне стагнације у реализацији откривке и што може довести до отежане испоруке угља за потребе Термоелектране – наводи Бољевић.

Лекић одговара да бивша управа није на вријеме одрадила послове набавке.

– Претходно руководство није на вријеме обезбиједило резервне дијелове кроз захтјевни поступак јавних набавки, што садашње, поштујући законске одредбе, не може да убрза. И у том послу радило се као и у случају набавке два "белаз" дампера носивости 136 тона: купљени су, али на кредит, и биће отплаћивани наредних неколико година, а износ је око три милиона еура – појашњава Лекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:42