Момчило Лековић / - Демокрете
19/09/2021 u 10:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лековић: Волуjица jе примjер да њима еколошка Црна Гора ниjе никада била у срцу, већ само у џепу

Као што се из приложеног види готово да смо циjело брдо пребацили за Малту, каже одборник Демократа

Овако изгледа брдо Волуjица, барски природни лукобран, након 20 година бесомучне експлоатациjе од стране фирме Нимонт доо.

image

Волујица

- Демократе

Ова фирма власништво jе Љубомира Кочовића, функционера ДПС-а, другог са изборне листе ове партиjе за локалне изборе и од 2002. године експлоататор jе каменолома кречњачког камена Волуjица у Луци Бар, каже одборник Демократа Момчило Лековић.

- Као што се из приложеног види готово да смо циjело брдо пребацили за Малту. Од тога се ствара велика прашина, коjу вjетар разноси изван Луке. Годинама ниjе било квашења броjних депониjа дробљеног камена, оне су потпуно изложене вjетру, а дробљење jе на отвореном простору, дробљени камен се са висине од неколико метара са покретне траке баца на депониjу, и при томе се ослобађа енормна количина прашине, као и при утовару камена на брод - каже Лековић.

Истиче да грађани, такође, добро памте и попуцале зидове усљед минирања и то у релативном опасном лучком окружењу.

- И промjена климе залеђа Бара потпуно jе очекивана, с обзиром на то да смо природну брану исклесали и у значаjноj мjери промиjенили оно што jе природа створила. О ниском и високом растињу да не говоримо, децениjе су прошле од последње акциjе пошумљавања овог подручjа.

Могло би се рећи да jе у потпуности jедан еко-систем уништен, а то дефинитивно неће проћи без последица - истиче Лековић.

Годинама, каже, ниjе било икакве контроле пословања овог каменолома. Без података колику корист jе држава Црна Гора имала, али са подацима колику jе корист експлоататор имао, до сада jе извезено преко 4,5 милиона тона каменог агрегата за Италиjу и Малту.

- На дан када прослављамо 30 година од проглашења Црне Горе еколошком државом, ово jе еклатантан примjер коjи у ствари показуjе да њима (ДПС-у) све ове године еколошка Црна Гора никада ниjе била у срцу, већ jе била само у џепу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:38