/ FOTO: DISCOVER MONTENEGRO
11/03/2022 u 06:40 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Локални избори у Улцињу и рат у Украјини припреме за љето ставили у други план

Туристички посленици забринути јер сматрају да неће бити спремни да на прави начин дочекају госте

У сусрет туристичкој сезони у најјужнијој општини влада забринутост како ће фактори попут локалних избора и формирања нове власти након тога, те ратни сукоб у Украјини утицати на припрему туристичке сезоне, њен ток и укупну посјету туриста.

У току су предизборне активности па се скоро ништа не ради по питању припрема за сезону. Тренутно се реализује неколико инфраструктурних пројеката чији се крај још не назире, попут изградње канализације за четири насеља и градње кино сале која није одмакла од почетка.

У граду под Можуром традиционално, почетак сезоне се везује за прву суботу у априлу када се слави Дан Улциња. У свијетлу тих околности туристички посленици са зебњом очекују наредне недјеље и сматрају да ће предстојећи период бити свакако изазован за најважнију привредну грану општине.

На проблеме и бриге указује и предсједник Удружења закупаца плажа Преља Шкреља који тврди да околности у којима треба сачекати сезону нису ни мало повољне.

image

Шкреља

Фото: Ул инфо

- Сада се сви баве политиком и изборима, а онда ће требати неко вријеме да се изабере нова локална власт. Ту је и тај несрећни рат и са великим ризицима ући ћемо у сезону. Па сва ова поскупљења којима се не види крај. Мислим да нећемо бити спремни како би требало да на прави начин дочекамо госте. Такође, и ми који треба да спремамо сезону смо на јаде јер не знамо шта ћемо са цијенама. Све је поскупјело, посебно намјернице које су нама потребне за посао и биће немогуће да цијене наших услуга остану на нивоу од прошле године. О томе смо разговарали на састанку нашег удружења и сви дијелимо мишљење да ће бити врло тешко. Не пише нам се добро - каже Шкреља за "Дан".

Према његовим ријечима и у осталим услужним дјелатностима брину исте бриге.

- Све је узрочно последично повезано и врло брзо видјећемо и осјетићемо то на својој кожи. Не преостаје нам ништа друго него да се надамо да ће бити боље. Свакако не треба имати превелика очекивања да ћемо у сезону ући наврат- нанос, то хоћемо, каже Шкреља.

И директор локалне Туристичке организације Гзим Хајдинага не негира одређене отежавајуће околности уочи сезоне али је, каже, оптимиста, да ће на крају резулатати бити добри.

image

Хајдинага

Фото: Архива

- Базирајући се на контакте које имамо и које континуирано остварујемо од прошле сезоне, као и наше констатно присуство на терену, посебно у региону, надам се да ће и ова сезона која је пред нама бити успјешна, те да тренутне околности неће утицати на посјету са наших традиционалних тржишта - сматра Хајдинага.

Ипак, признаје, да су неки веома важни сајмови туризма одгођени.

- Требали смо 15.марта да будемо у Русији, али је то одгођено као и у Бечу 19.марта. Нажалост одгођена је и посјета Сарајеву али планирамо да то надомјестимо организовањем дводневне манфестације "Дани Улциња на Башчаршији". То договарамо са локалним привредницима и челним људима те општине. Заједно са НТО планирана је посјета Прагу, Београду, Бања Луци, Приштини али и самосталан наступ у више општина на Косову и Сјеверној Македонији. Подсјећам да је прошле године највећи број гостију регистрован из Србије, са Косова и из Босне и Херцеговине. Томе се надамо и ове године - каже Хајдинага.

Он очекује да ће без обзира на изборе и накнадне договоре о формирању власти припреме сезоне бити завршене на вријеме јер је, истиче, "у питању виши интерес од кога сви зависимо".

- Која год била локална власт, морамо предузети све неопходне мјере да град спремно дочека сезону и госте и у томе морамо сви максимлано помоћи и дати допринос - закључује Хајдинага.

Директор ХТП "Улцињска ривијера" Бојан Ђаконовић тврди да ће то предузеће спремно дочекати сезону, те да припреме већ увелико трају.

- Припреме смо почели још крајем јануара јер смо имали добре најаве посјета из Албаније. До ових дешавања у Украјини букинг је био добар, чак бољи него прошле године у исто вријеме али је последњих десетак дана све стало. Ипак потписали смо неке нове уговоре са партнерима из Чешке и Пољске, али је засад и то под знаком питања. Углавном бићемо на вријеме спремни за сезону и освјежићемо понуду - каже Ђаконовић.

Он подсјећа да је ситуација са ерозијом обале на Ади и даље проблем.

- Имали смо и среће јер није било јаких југа за разлику од прошле године. Вјештачке дине су зауставиле продор таласа у комплекс и то је оно што је добро. Да смо их имали раније не бисмо имали штета. У сарадњи са ресорним министарством планирамо да крајем априла почнемо припрему плаже, односно равнање дина - најавио је он. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 14:58