Пут према засеоку Мужевице / -Ж.Ш.
06/07/2021 u 07:20 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Макадамска цеста у Мужевицама лоша, па као да је немају

Житељи бањског засеока Мужевице од нове општинске власти очекују помоћ

Завршетку шеснаестогодишње владавине Демократске партије социјалиста (ДПС) и њених партнерских странака у Никшићу нигдје се изгледа више нису обрадовали него у бањском засеоку Мужевице. Припадају селу Дубочке које је дио Мјесне заједнице Црни Кук, а житељи у разговору за "Дан" истичу да у протеклим годинама бивша локална управа матичне општине из политичких разлога ништа није улагала у то мјесто које се суочава са бројним инфраструктурним проблемима.

– Као и свака душа у Црној Гори, тако је и овај крај одахнуо и почео да се радује нечему, не за свој лични интерес него општи. Надамо се да ће се нова власт окренути новом правилу и радити у интересу народа. Мужевице су у протеклом периоду систематски кажњаване, јер ако ниси за ДПС ти си душман државе, а они у овом крају немају но два гласа – истиче мјештанин Душан Миљанић.

image

Душан Миљанић

-Ж.Ш.

Највећи проблем Мужевица је пут за који мјештани кажу да га и немају. Заселак је смјештен на путном правцу Кусиде – Трепча – Дубочке – Црни Кук према граници са Босном и Херцеговином (БиХ), који би требало да буде регионални јер је најкраћа веза Никшића са сусједном државом. Међутим, из оба правца до Мужевица се изузетно тешко може доћи. Миљанић наглашава да су годинама тражили од Општине да барем поправи цесту, а онда су 2009. године успјели да измоле те је неколико најкритичнијих дионица од Трепача према Мужевицама пресвучено асфалтом, али је остало пет километара изузетно лошег макадамског пута. Прошле године, истакао је Миљанић, на његову молбу дио пута је насут и поваљан, тек толико да мјештани могу доћи до својих кућа, али су то кише опет уништиле.

Потребно више од 650.000 еура

Нова власт је одмах одговорила на захтјев, који је у име мјештана недавно упутио др Војислав Миљанић. Послали су комисију која је констатовала да је пут у изузетно лошем стању, те да је од Трепача до Црног Кука око 17 километара од којих је више од 13 макадам.

– Обратио сам се предсједнику Општине Марку Ковачевићу, а он је одмах послао стручне службе. Прерачунали су да би било потребно 656.449 еура да се све то уради. Колико ће успјети да ураде не знам, али сам захвалан у име мјештана што су тако брзо реаговали. Запостављен је то крај, који има и историјски значај јер су ту живјели преци Петровића. Обраћао сам се раније и државним институцијама које су ми предочиле да Општина мора кандидовати да се пут ради, а они то нису чинили. Нешто су љути на тај крај – каже др Војислав Миљанић.

 

image

Војислав Миљанић

-Ж.Ш.

– Ми не можемо ни до Црног Кука, а ни до Трепача, село је малтене блокирано, а у њему још има живота. Овдје је десет домаћинстава, осам их зимује, све су то угледни домаћини и сточари. У Мужевицама има око 1.500 грла крупне и ситне стоке, више него у осталим бањским крајевима – наглашва Миљанић.

Поједини домаћини имају стада од преко 200 грла оваца и коза, али су њихови приходи лоши с обзиром на то да трговци не долазе у Мужевице, а и њима је због лошег пута тешко да своје производе пласирају на тржиште.

На дионици који обухвата пут Кусиде – Трепча – Дубочке – Црни Кук до границе са БиХ више је од 50 домаћинстава која се баве сточарством и земљорадњом. За дио трасе у 2019. години била су опредијељена средства из програма ИФАД, али је планирани асфалт одлуком представника локалне управе уграђен на другој локацији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:10