Учесници радионице у посјети херцегновским тврђавама / -Прес служба
31/01/2022 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мапиране атракције и нове туристичке руте Херцег Новог

Креирана је рута под називом „Монументални чувари Херцег Новог“ која ће бити и званично активирана иконтинуирано презентована заинтересованим домаћим и иностраним гостима

Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови претходних дана одржао је радионицу под називом "Развој туристичке руте у циљу валоризације и промоције фортификационог наслеђа града Херцег Новог". Радионица је одржана у оквиру међународног Interreg IPA CBC Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора пројекта под називом "Fortitude – Историјске тврђаве које оснажују развој прекограничног туризма". Како је саопштено из Општине, радионица је била намијењена туристичким актерима укљученим у конципирање, диверсификацију, промоцију и интерпретацију туристичких атракција и доживљаја који су повезани са фортификационим наслеђем и урбаним језгром Херцег Новог као важним сегментом културне баштине неизмјерне вриједности. Координатори радионице и теренског дијела догађаја били су дугогодишњи стручњаци из домена маркетинга и туризма, докторанд Александра Петронијевић, и предузетница у домену туризма и специјалиста у области пословног менаџмента Оливера Кривокапић.

Нови садржаји за тврђаву Форте Маре

Секретеријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Општине Херцег Нови реализује Interreg IPA CBC Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора пројекат "Fortitude" од 1. марта 2020. године у сарадњи са још четири пројектна партнера, градовима који такође посједују значајне фортификационе потенцијале.
Укупан износ из буџета пројекта за општину Херцег Нови је 373.273 еура, што је опредијељено за обогаћење туристичке понуде и побољшање туристичке атрактивности утврђених локалитета. Кроз овај пројекат тврђава Форте Маре добиће низ садржаја повезаних са новим технолошким и просторним рјешењима у сувенирници и инфо-пулт тврђаве, изложбене поставке у подземном простору и модерну мобилну опрему за реализацију програма на отвореној сцени.

Поред представника јавног сектора и локалне Туристичке организације у радионици су учествовали представници туристичких агенција, транспортних предузећа, организатори тура и излета, историчари и лиценцирани локални туристички водичи.
– Циљ "Fortitude" радионице био је конципирање туристичке руте која валоризује Стари град и његово јединствено фортификационо наслеђе. Креирана је рута под називом "Монументални чувари Херцег Новог" која ће бити и званично активирана и континуирано презентована заинтересованим домаћим и иностраним гостима. Успостављен је конструктиван дијалог, анализирани су потенцијали урбаног језгра Херцег Новог, мапиране кључне атракције и сагледани нови начини њиховог тематског повезивања у иновативну туристичку руту. Конципирање нове тематске туристичке пјешачке руте има за исход умрежавање и интегрално валоризовање фортификационог наслеђа старог урбаног језгра Херцег Новог, које посједује значајан потенцијал за укључивање у организоване посјете туриста и излетника заинтересованих за старе градове и градитељско наслеђе настало на раскрсници Истока и Запада – наглашавају из локалне управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

04. maj 2024 10:01