Фото: Друштво маслинара Бар / -Фото: Друштво маслинара Бар
14/08/2021 u 18:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Маслине у Мркојевићима су наш Нотр Дам

У катастрофалном пожару који је прекјуче задесио овај дио барске општине страдало је више стотина стабала

Пустош, дим и уништена стабла маслине, захваћена ватреном стихијом и жаром- тужне су слике које нам долазе из Мркојевића, код Бара.

У катастрофалном пожару који је прекјуче задесио овај дио барске општине, страдало је више стотина стабала маслине. 

image
Фото: Друштво маслинара Бар

Тужне фотографије уништених стабала маслине које је објавило барско Друштво маслинара запрепастиле су црногорску јавност.

image
-Фото: Друштво маслинара Бар

У Мркојевићима је данас ситуација мирна, а за сваки случај, на терену су и даље у приправности тимови ватрогасаца.

Болна и ненадокнадива штета

Виђење ситуације у Мркојевићима најбоље је описао еколошки активиста Дарко Савељић, упоредивши је са пожаром у Катедрали Нотр Дам у Француској. 

- Kатедрала Нотр Дам је направљена прије скоро 700 и милиони су дошли да је посјете. Мона Лизу је насликао Леонардо прије више од 500 година. Милиони чекају испред Лувра да је виде. Ове маслине су, врло вјероватно, вршњакиње једне од ове двије. Можда и старије. Извајала их је природа, ништа мање спектакуларно. 

Само што, за разлику од Мона Лизе која се љубоморно и поносно чува, Нотр Дам и ова наша Мона Лиза нијесу имали среће.

Нотр Дам ће обновити за свега пар година и неколико стотина милиона еура. За ову нашу треба да чекамо да порасте нова за око 700 година. И не постоје те паре које ће убрзати њен раст и направити је за пар стотина година овако раскошном. 

Ето толика је то штета. Болно. Превише болно- написао је Савељић.

В.д. начелника барске Службе заштите и спашавања Дарко Видаковић изјавио је за Ферал.бар да је тренутно стање добро на читавом локалитету.

image
Фото: Друштво маслинара Бар

- Уопште нема дима, и са локалитета повлачим возила и људство, а до даљњег ће једна наша екипа дежурти на терену-казао је Видаковић.

image
Фото: Друштво маслинара Бар

Током јучерашњег дана, противпожарне снаге су биле распоређене у селу Грдовићи ради одбране кућа и окућница и активно су гасиле фронт пожара који се приближавао кућама.

image
Фото: Друштво маслинара Бар

- Приликом јучерашњег гашења, на испомоц су нам дошли колеге из Улциња, Kотора, Херцег Новог, Подгорице, као и припадници Војске Црне Горе, ватрогасци Луке Бар и приватни превозници са аутоцистијернама и мјештани. У 19 сати синоћ имали смо два налета хеликоптера ВЦГ. Све екипе које су нам дошле на испомоћ, током ноћи сам вратио у матичне јединице- поручио је Видаковић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:57