/ -Фото: Дан
16/10/2021 u 06:41 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медвјед упао у шталу и заклао три козе и јаре

Дивља животиња направила велику штету Радовану Гезовићу из села Прага код Никшића

Радован Гезовић из села Прага код Никшића одлучио је да распрода мало стадо коза, јер је, како је истакао у разговору за "Дан", немоћан да их сачува од медвједа који је прије три ноћи поново у његовом домаћинству направио штету, која је за Гезовића велика с обзиром на то да нема никаквих примања.

-Развалио је медвјед дрвена врата на штали и заклао ми три козе и јаре. Двије козе је буквално раскомадао испред штале, а једну је, највјероватније, понио са собом јер је нисмо успјели наћи. Све то се дешавало током ноћи, а наредног јутра звао ме брат да ми каже да су ми козе изашле из штале. Када сам дошао имао сам шта видјети,испред штале крв и остаци коза. Јаре је само удавио и оставио га - испричао је Гезовић.

Каже да има стадо од дванаест коза, а пси су се те ноћи огласили, али он није реаговао јер су козе биле у штали и сматрао је да су безбједне.

-Нема тих врата која медвједу могу бити препрека када је гладан. А ове године су због суше рано сишли до села. Има их у Праги свуда, могу се срести и током дана. Није први пут да ми праве штету, и прије неколико година испред куће у сред дана убио ми је козу. Не могу више да дежурам, стрепим хоће ли наићи или не, зато ћу остале козе да распродам да више не мучим ову муку. Нас сељаке нема ко да заштити од медвједа, али њега штите и то законом - огорчен је Гезовић.

Како каже радио је у неким фирмама, али није успио сакупити довољно година да би заслужио пензију. У Праги жив сам, супруга му је преминула, а дјеца отишла куд које.Каже да живи од свог рада, али ето ни то сада не може.

Полиција и ветеринари су направили увиђај, а њихове извјештаје Гезовић ће предати надлежним у Општини како би покушао надомјестити барем дио причињене штете.

-Нисам једини у Праги којем су медвједи направили штету. Комшији који држи краве недавно су убили расну јуницу. Медвједи долазе у село, па је питање дана када ће почети да насрћу на људе, истакао је Гезовић.

Мјештани села Прага, које је од Никшића удаљено двадесетак километара, и прије неколико година због медвједа затражили су помоћ од надлежних који им, због закона који изричито штити ту животињу нису могли помоћи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:11