Марко Милачић / - фото: Права ЦГ
12/01/2022 u 12:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милачић: Црну Гору није могуће демократизовати са ДПС-ом

Циљ jе био да се окупимо око онога што нас обjедињава, а то jе борба против организованог криминала, економски опоравак земље, изградња институциjа

Предсjедник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини Марко Милачић гостовао jе jутрос на Радио телевизиjи Црне Горе у емисиjи “Линк”. Предсjедник Праве Марко Милачић је у интервjуу коментарисао актуелну политичку ситуациjу у Црноj Гори.

Милачић jе казао да jе циљ Праве Црне Горе очување изборне воље грађана.

- Грађани су нам дали мандат да урадимо све што jе до нас да након 30 године дубоко криминогене власти дамо максимум. Нико од њих не очекуjе да будемо савршени, то jе немогуће, нема те транзициjе у политичком смислу, коjа након 30 година може да изведе транзициjу на лак и jедноставан начин - казао jе Милачић.

Он је истакао да Права Црне Гора жели да буде конструктивна, да помогне, да се понашамо као одговоран и зрео дио нове власти и зато су и у ситуациjама са коjима нијесу били сагласни, због грађана, демонтаже и изградње новог система своj партиjски интерес остављали по страни.

- Да су се сви понашали како се понашала Права Црна Гора ми би данас би имали много већу стабилност и боље резултате -  казао jе Милачић и додао да одговорност за процесе ниjе само на Влади већ, како jе казао, на парламентарноj већини.

- Треба нам више стрпљења, рационалности и да се уздигнемо из често, ускопартиjских интереса и да на првом мjесту имамо 30. август, да га чувамо по сваку циjену, да разлике коjе имамо гурнемо по старани и окупимо се око онога што нас уjедињава - посебно је нагласио лидер Праве Црне Горе.

О евентуалноj сарадњи Праве са ДПС-ом ако би Ђукановић напустио позициjу предсjедника државе Милачић каже да Црну Гору ниjе могуће демократизовати са ДПС-ом.

"Мило Ђукановић jе ДПС", каже Милачић.

Питање Црногорске православне цркве у Црноj Гори jе, каже Милачић питање канона и додаjе да jе jедина канонска црква у Црноj Гори Српска православна црква.

- Наjважниjе jе да постоjи загарантована слобода вjероисповиjести, а то смо омогућили Законом о слободи вjероисповиjести. Треба да буде забрањено да неко некоме отима имовину - казао jе Милачић.

Што се тиче тренутног спољнополитичког курса земље Милачић напомиње да jе Коалициjа "За будућност Црне Горе" дала подршку премиjеру Здравку Кривокапићу након што jе потписан Споразум између коалициjа коjе чине власт тиме што му jе након потписаног Споразума дат мандат од стране свих 41 посланика већине.

- Циљ jе био да се окупимо око онога што нас обjедињава, а то jе борба против организованог криминала, економски опоравак земље, изградња институциjа - казао jе Милачић.

Предсjедник Праве додаjе да се нада да ће се парламентарна већина усагласити око 24. jануара и Тужилачког савjета, око буџета, програма Европа сад и изградње институциjа.

- За прву Владу послиjе 30 година jедног система то jе довољно. Када изградимо институциjе, створимо демократску атмосферу онда ћемо се окренути и партиjским интересима - казао jе Милачић.

На питање да ли jе премиjер Кривокапић испунио очекивања грађана коjи су за њега гласали самим тим што, између осталог, jош увиjек ниjе потписао Темељни уговор, Милачић каже да jе Кривокапић човjек коjи у Црноj Гори, мимо цркве, наjвише жели да Темељни уговор буде потписан.

- Ко jе отворио питање Темељног уговора у Црноj Гори? То jе премиjер Кривокапић. Дао налог за израду Темељног уговора? Такође Кривокапић. То се не зна, а премиjер о томе неће да прича jер jе човjек цркве, не бави се пропагандом и зато jе на мети -казао jе Милачић.

Оцjењуjе да Кривокапић ниjе испунио сва очекивања грађана што jе и природно, jер jе то тешко након 30 година криминала.

Предсjедник Праве Црне Горе се осврнуо и на Меморандуму коjи су потписале партиjе диjела владаjуће већине са мањинским партиjама и он сматра да jе то издаjа изборне воље грађана.

Ипак, Права Црна Гора ниjе против учешћа мањина у Влади.

- Спорно jе ко га jе потписао. Нису то националне мањине. То jе лобистички план Мила Ђукановића. Ми смо се побунили jер jе то потписано са Ђукановићевим стратешким партнерима - казао jе Милачић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:03