Јаков Милатовић / - фото: Саша Матић
28/12/2021 u 12:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Милатовић: Крајњи циљ Платформе еконоског опоравка је изградња средње класе

Платформа представља темељ за даље дизаjнирање конкретних активности коjи ће се спроводити кроз стратешка документа Владе Црне Горе

Након 6 мjесеци интензивног рада, Министарство економског развоjа припремило jе нацрт Платформе економског опоравка.

- Краjњи циљ Платформе економског опоравка jе изградња средње класе коjа се може догодити само уз стварање добро плаћених радних мjеста за људе коjи ће остати да живе и раде у Црноj Гори, као и свођење неjеднакости и сиромаштва на прихватљиве нивое. Додатно, остваривањем Платформе економског опоравка, Црна Гора ће 2026. године бити пуноправна чланица Европске униjе, са jаким и независним институциjама, и са просjечним животним стандардом земаља чланица ЕУ - казао jе Милатовић.

Платформа представља темељ за даље дизаjнирање конкретних активности коjи ће се спроводити кроз стратешка документа Владе Црне Горе. Финансиjски план за реализациjу поменуте Платформе за 2022 – 2026. године износи 4,35 милиjарди еура (кумулативно за период).

- Имаjући у виду тешко наслиjеђено стање у земљи, дефинисани су сљедећи принципи: грађани Црне Горе на првом мjесту, стабилизациjа демографске кризе, опоравак jавних финансиjа, смањење незапослености, одговорна социjална политика, владавина права и нулта толеранциjа на корупциjу, зелена транзициjа и дигитална економиjа, охрабривање и његовање приватне инициjативе, равномjеран регионални раст и развоj, економиjа заснована на иновациjама и знању, позиционирање Црне Горе као дестинациjе одрживог туризма, привлачење страних директних инвестициjа, jачање система контроле, унаприjеђена координациjа  и планирање инфраструктурних проjеката као и регионална сарадња у контексту убрзаног придруживања ЕУ - саопштили су из Министарства економског развоја.

Како су навели из Министарства, платформа економског опоравка састоjи се из четири документа. Документа у суштини представљаjу основ за доношење „политика на бази доказа“ и представљаjу фундамент за припрему оперативних циљева, индикатора, приоритета и мjера Платформе. Као такви, могу користити осталим органима власти на централном и локалном нивоу, али приватним компаниjама и удружењима у конципирању развоjних политика.

Трећи документ „Достављене реформе и инвестициjе од стране стакехолдера“ представља сублимиране приjедлоге од стране кључних актера црногорског друштва. Укупно jе достављено 118 приjедлога реформи и инвестициjа од стране 53 кључних актера црногорског друштва током периода jун, jул, август и септембар 2021. године. Укупна вриjедност достављених приjедлога износи 1,09 милиjарди еура.

Четврти дио Платформе економског опоравка „Оперативни циљеви, индикатори, приоритети и мjере“, дефинише шест оперативних циљева за реализациjу Платформе економског опоравка као што су: макроекономска стабилност , снажне и одрживе jавне финансиjе, стабилизациjа социо-демографских изазова, jачање кадровских потенциjала, диверсификациjа економиjе, редизаjнирање туризма, квалитетниjа реализациjа инфраструктурних проjеката, иновациjе, дигитализациjа и зелена економиjа, добро управљање, ефикасна координациjа и мониторинг стратешких докумената и проjеката.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

19. maj 2024 14:09