/ -ЦГО
27/11/2022 u 15:52 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milionski prihodi od "zlatnog pasoša" za Evropu su rizik

Preko programa ekonomskog državljanstva do sada su na eskrou račun, odnosno račun za aplikacije koje su u proceduri, uplaćena preko 243 miliona eura, a kroz takse u budžet Crne Gore skoro 32 miliona eura, čime su u Agenciji za investicije zadovoljni

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi se u izvještaju Evropske komisije o procjeni rizika od pranja novca i finansiranja terorizma koji utiču na unutrašnje tržište i odnose se na prekogranične aktivnosti.

– Šeme davanja državljanstva investitorima u trećim zemljama sa bezviznim pristupom EU porasle su poslednjih godina. Što se tiče zemalja kandidata bez viza u susjedstvu EU, Crna Gora trenutno vodi šemu državljanstva investitorima koja će se postepeno ukidati zbog zabrinutosti EU – piše u izvјeštaјu.

Prema tom dokumentu, programi državljanstva i boravka za investitore stvaraju niz rizika za države članice i za EU u cjelini, naročito rizike po bezbjednost, mogućnost infiltracije kriminalnih grupa, kao i rizike od pranja novca, korupcije i utaje poreza, prenosi portal RTCG.

– Takođe, postoji zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti i upravljanja šemama. I programi državljanstva i boravka bili su pod pažnjom javnosti nakon navoda o zloupotrebi i korupciji koja je sa njima povezana u nekim državama članicama. Nadalje, postupak skrininga kandidata može se prepustiti privatnim kompanijama, gdje postoji trajni rizik od sukoba interesa i korupcije – navodi se u izvještaju.

Preko programa ekonomskog državljanstva do sada su na eskrou račun, odnosno račun za aplikacije koje su u proceduri, uplaćena preko 243 miliona eura, a kroz takse u budžet Crne Gore skoro 32 miliona eura, čime su u Agenciji za investicije zadovoljni. Novac sa eskrou računa prebacuje se na klasične račune kada Ministarstvo unutrašnjih poslova izda rješenje o prijemu u državljanstvo aplikanta.

​Program nastavljaјu Albaniјa i Sјeverna Makedoniјa, Turska ozbiljno profitira

Program ekonomskog državljanstva nastaviće Sјeverna Makedoniјa i Albaniјa, koјe žele da privuku sve više investitora. Poslednjih mjeseci primjetno je da su bogati Rusi Crnogorsko primorje zamijenili turskim, odnosno preorijentisali se na kupovinu nekretnina u toj državi. Zbog sankcija, brojne države su zabranile dolazak ruskih investitora, ali je Turska odlučila da ne im ne postavlja bariјere. U periodu od 7. decembra 2020. do 15. februara 2022. godine, preko programa ekonomskog državljanstva, Crna Gora je inkasirala više od 73 miliona eura. Od tog iznosa više od 50 miliona uložili su građani Rusije. Vlada Zdravka Krivokapića je dodijelila ukupno 317 počasnih državljanstava, od kojih su čak 293 ekonomska. Za dobijanje turskog državljanstva potrebna je investicija u nekretnine od 250.000, oročena sredstva od 500.000 dolara u turskim bankama ili kupovina obveznica u istom iznosu.

"Dan" јe nedavno pisao o mogućnostima da se znatan dio prihoda od ekonomskog državljanstva uloži u nastavak izgradnje autoputa. Raniјe obјavljeni podaci Agencije za investicije pokazali su da јe na račun za manje razvijene opštine uplaćeno 24.500.000 eura, a na eskrou računima za tu namjenu je 48.800 eura, dok su potencijalne donacije za razvoj inovacione politike premašile deset miliona eura.

Novac od ekonomskog državljanstva može biti uložen u autoput?

Primljeno je skoro 1.000 zahtjeva, što bi, ako svi budu prihvaćeni do isteka programa, podrazumijevalo da naš pasoš dobije skoro 4.000 stranih državljana. Najviše zatjeva su uputili ruski državljani, a tu su i Kinezi, Ukrajinci, Libanci, državljani Južnoafričke Republike…

Zahtjev za dobijanje ekonomskog državljanstva podnosi se preko agenta za posredovanje, a provjeru vrši agent za ocjenu međunarodne podobnosti. Utvrđuje se i da aplikant i povezana lica nemaju kriminalni dosije u državi porijekla ili državi u kojoj ima državljanstvo, da nije izvršio krivično djelo u Crnoj Gori, da nije optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom, da se ne nalazi na međunarodnoј potjernici, da kompanija u kojima je osnivač nije osuđena za privredne prestupe, niti јoј je zabranjena djelatnost u poslednjih pet godina, da ne predstavlja opasnost po nezavisnost i nacionalnu bezbjednost, da nije optuživan za terorizam, zločine protiv čovječnosti i da ima dokaz o porijeklu novca.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:52