Зона минирања / -Д.Љ.
02/03/2022 u 06:20 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Минирања и бука у каменолому Сађевац ремете миран живот мјештана Новог Села

Стално пролазе камиони, минирају и копају. Упозоре када минирају да не излазимо из куће. Камен од 50 килограма је падао на моје имање. Срећом па није пао на кућу, каже Живко Велимировић

Мјештани који станују у непосредној близини каменолома Сађавац, у Новом Селу, гдје је компанија "Бемакс" добила концесију за експлоатацију камена, муку муче с прашином а тврде и да страда њихова имовина. Док једни кажу да је бука константна и да им смета, други коментаришу да су се већ навикли и да не обраћају пажњу. Куће у близини каменолома су углавном затворене, а мјештани наводе да њихови власници повремено долазе... Иако су асфалт добили до дворишта, појединци кажу да би пристали да је и пут лошији, а да нема буке и прашине и да их не буде машине и камиони.

Мјештанин Живко Велимировић чија се кућа налази испод каменолома каже да се од прашине не може живјети, али да се нема коме жалити, јер, каже, "државе нема".

image

Живко Велимировић

-Д.Љ.

– Стално пролазе камиони, минирају и копају. Упозоре када минирају да не излазимо из куће. Камен од 50 килограма је падао на моје имање. Срећом па није пао на кућу. Испуцали су ми кућа и базен за воду. Није никога брига ни за шта. Доселио сам се овдје 1977. године. Општина ми је додијелила ово земљиште као социјалном случају с петоро дјеце. Имам неколико башти, у најудаљенијој од каменолома сам купус посадио, ништа не можемо да гајимо од поврћа што је изнад земље. Можемо да садимо само кромпир, лук и остало поврће које се налази у земљи. Прије 7-8 година су рекли да ће да нас иселе, али нико ни о томе не води рачуна. Направили су прилазне путеве, то је лијепо, али прашина и бука су неподношљиви – казао је Велимировић.

Мјештанка Доста Дошљак истиче да се велика прашина диже и ствара бука, иако су мало удаљени од каменолома у односу на друге куће.

image

Доста Дошљак

-Д.Љ.

- Велики број камиона пролази, стално се смјењују, горе- доље и веома је бучно. То нам представља велики проблем. Имамо башту, али од прашине не можемо ништа да засадимо. Ово је било лијепо мјесто, али сада није, немамо мира. Најгоре је кад се љети ноћу дроби камен, не можемо да спавамо. Раније нас је будио цвркут птица, а сад машине, багери и камиони – казала је Дошљак.

Општини од концесије 70 одсто, а држави 30 одсто

У рјешењу о утврђивању сталног дијела концесионе накнаде за 2021. годину наводи се да је компанија "Бемакс" за експлоатацију минералне сировине техничко-грађевинског камена са лежишта Сађевац уплатила износ од 133.980 еура.

Секретар за финансије у Општини Даниловград Јелена Маројевић Бобичић истакла је да се, према Закону о концесијама, од укупне годишње накнаде Општини уплаћује 70 одсто, а држави 30 одсто.

– У рјешењу пише да су концесионари дужни да уплате износ током године у двије рате. Прва доспијева до 1. јула, а друга до 31. децембра. За 2021. накнада од концесије је уплаћена. Фирма "Бемакс" је склопила уговор са надлежним министарством. Сваке године они су дужни да плаћају накнаду за концесију до истека уговора. За 2022. годину тек треба да стигне рјешење колики износ треба да се уплати Општини Даниловград – истакла је Маројевић Бобичић.

Из Општине су истакли да је компанија "Бемакс" добила концесиjу за експлоатациjу камена са лежишта Сађавац, а да уговор о концесиjи истиче 2033. године.

- Општини Даниловград нико од грађана се ниjе обраћао везано за отежане услове живота или уништење имовине у том краjу. Компаниjа "Бемакс" уложила је значаjна средства у асфалтирање и поправку путева, гдjе jе и асфалтиран пут у комплетноj дужини до каменолома Сађевац, на велико задовољство мjештана – навели су из Општине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:41