Директор  Марко Митровић / - Мина
01/08/2021 u 14:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Митровић: Планирамо расписивање 27 специjализациjа

Циљ је кадровско оснаживање како би могли постепено реализовати планирано и ту установу издићи до врха здравственог система, истакао је Митровић

Општа болница у Никшићу, уз сагласност Министарства здравља, расписала jе 17 специjализациjа, а до краjа године планирано jе да укупно 27 љекара почне специjалистичко усавршавање, саопштено jе из те здравствене установе

Директор Опште болнице у Никшићу, Марко Митровић рекао jе агенциjи МИНА да им jе циљ кадровско оснаживање како би могли постепено реализовати планирано и ту установу издићи до врха здравственог система.

– За сада смо додиjелили специjализациjе из области радиологиjе, офтамологиjе, оториноларингологиjе, анестезиjе, физикалне медицине и психиjатриjе коjе су представљале кадровски проблем због недостатка љекара – рекао jе Митровић.

Према његовим риjечима, расписано jе пет субспециjализациjа од коjих су све интернистичке, што ће омогућити отварање субспециjалистичких амбуланти, а планирано jе расписивање jош огласа за усавршавање на том нивоу.

–У свакоj здравственоj установи наjнеопходниjи су кадар и опрема, на чему интензивно радим од како сам преузео управљање овом здравственом установом – указао jе Митровић.

Ангажован jе, како jе рекао, и jедан броj љекара из других установа како би било омогућено што више различитих специjалистичких и субспециjалистичких прегледа.

Митровић jе саопштио да ће кардиолошка амбуланта радити пуним капацитетом, jер jе никшићка Болница добила jош jедног субспециjалисту из те области.

А да су наjављени амбициозни планови већ почели да се реализуjу, како jе казао Митровић, потврђуjе и податак да jе дио колектива никшићке Болнице постао и члан Свjетске гастроентеролошке секциjе доцент Велимир Милошевић и да jе увелико почела да ради гастроентеролошка амбуланта.

– Раде се и сложене гастроентеролошке интервенциjе, а у плану jе отварање гастроентеролошке службе у Никшићу – рекао jе Митровић.

Челни човjек Опште болнице у Никшићу навео jе и да су у тоj установи први пут урађене и ендоскопска операциjа слиjепог цриjева, као и лапараскопске гинеколошке операциjе.

– Закључени су уговори са реномираним специjалистима гинекологиjе и акушерства коjи долазе из Клиничког центра и других установа, а наши гинеколози ће врло брзо бити обучени да самостално раде такве интервенциjе–, рекао jе Митровић.

Он jе наjавио да jе ендоскопска операциjа слиjепог цриjева увод у операциjе коjе коjе ће се савременом техником рада вршити у тоj установи, а коjе до сада на овим просторима ниjесу рађене, о чему ће грађани бити обавиjештени у наредном период.

– У току су припреме за почетак артропластичних интервенциjа кољена коjе ће се радити први пут у Општоj болници у Никшићу. У таj проjект jе укључен jедан од ортопеда са наjвећим броjем урађених артопластићних интервенциjа кољена, Велиша Алигрудић – наjавио jе Митровић. 

Како jе истакао, извршена jе и реорганизациjа рада, и на неким одjељењима уведене су двиjе смjене како би грађанима била већа доступност тих служби.

У никшићку Општу болницу за пет мjесеци, како jе наведено, примљено jе 52 радника, од коjих 24 чини средњи медицински кадар, а прешло jе и шест медицинских радника из других установа чиме jе укупно значаjно доприниjето освjежењу и кадровскоj обнови.

– У постоjећоj ситуациjи први пут су створени услови да на одморе могу отићи наши љекари, медицинско и немедицинско особље, коjе ниjе ништа мање било оптерећено у периоду корона кризе – рекао jе Митровић.

Кадровско оснаживање, како jе указао Митровић, прати и обезбjеђење наjсавремениjе опреме, па jе кроз донациjе до сада набављено у вриjедности око 130 хиљада еура, а већ нова пристиже.

Митровић jе подсjетио на значаjну донациjу Америчке амбасаде, као и на набавку опреме вриjедности 28,6 хиљада еура за потребе операционог блока и ендоскопске хирургиjе, генератора са додацима од 12 хиљада еура, Каjман апарата од 7,2 хиљаде и кисеоничне станице од 180 кубика вриjедности од 12 хиљада еура.

– Добили смо и донациjу од 12 хиљада еура за флексибини назалоларингоскоп коjи до сада ниjе имала никшићка Болница, а неопходан jе за диjагностику, као и неке оперативне захвате, биопсиjе у области оториноларингологиjе. Наставићемо са набавком опреме кроз донациjе за потребе нове службе попут Гастроентеролошке и Кабинета за патохистологиjу – наjавио jе Митровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 09:33