foto: D.S. / - FOTO: D.S.
22/09/2023 u 11:05 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani barskog naselja Sveti Ivan najavili blokadu puta: Odbijen zahtjev za postavljanje "ležećeg policajca"

Oni smatraju da nadležni iz Uprave nisu na pravi način sagledali stanje i opasnost koja ovdje prijeti, posebno djeci koja idu u školu

Mještani naselja Sveti Ivan godinama strijepe za svoju djecu, jer pojedini vozači  bukvalno lete vozilima glavnom saobraćajnicom. Nedavno su se obratili Upravi za saobraćaj i nadležnom sekretarijatu u Opštini Bar sa zahtjevom za postavljanje „ležećeg policajcaˮ. Na ovoj saobraćajnici je velika frekvencija vozila, jer je koriste i putnici koji prelaze preko graničnog prelaza Sukobin.

Međutim, sve ih je podjednako iznenadio negativan odgovor Uprave za saobraćaj.

- Kažu nam da je definisano da su za postavljanje, skidanje i dopunjavanje saobraćajne signalizacije i opreme koja označava saobraćajno uređenje državnog puta u naselju, nadležni organi lokalne uprave i da se mora prethodno pribaviti saglasnost organa uprave. Zakon o putevima ne prepoznaje i ne dozvoljava postavljanje vještačkih izbočina („ležećih policajacaˮ) na državnim putevima, ali kao izuzetna mogućnost ta se fizička prepreka može postaviti i na državnim putevima, u zonama škola, vrtića i drugih objekata pored kojih je, radi bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, dodatno ograničena dozvoljena brzina u naselju - stoji u odgovoru Uprave, tvrde mještani.

Oni smatraju da nadležni iz Uprave nisu na pravi način sagledali stanje i opasnost koja ovdje prijeti, posebno djeci koja idu u školu.

- Ovdje je prava katastrofa sa saobraćajem. Naročite probleme imaju djeca i stariji ljudi. Ne može se od straha poći ni u prodavnicu. Nesavjesni vozači sumanuto jurcaju kroz ovu ulicu. Ljudi nisu mogli da vjeruju da neko tolikom brzinom može da vozi kroz naselje. A djeca moraju da idu u školu. Nema ni pješačkih prelaza, niti bilo kakve saobraćajne signalizacije. Iz Uprave kažu da se radi o dijelu državnog puta kroz naselje, gdje nije moguće postavljanje „ležećih policajacaˮ, već da je neophodno sagledati mogućnosti i uraditi projekat saobraćajne signalizacije i opreme za predmetni potez državnog puta, u skladu sa važećim propisima i standardima, i isti dostaviti Upravi za saobraćaj radi izdavanja prethodne saglasnosti - objašnjavaju nezadovoljni mještani i kažu da neće čekati da neko strada.

- Nećemo dozvoliti da su nam djeca svakodnevno u opasnosti. Ako se ovo na vrijeme ne riješi blokiraćemo put, i to nećemo dugo čekati. Zato zahtjevamo da neko iz Opštine ili Uprave za saobraćaj što prije reaguje na drugačiji način - poručuju mještani.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:42