Поглед на Богетиће / -фото: Фејсбук
21/01/2022 u 07:37 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани Богетића и Пјешивачког краја најавили протест за суботу: Неће туђе смеће на свом кућном прагу

Повод за протестни скуп је наше право на здраву животну средину која ће нам бити угрожена реализацијом пројекта привремене депоније и Регионалног рециклажног центра који је Општина планирала у мјесту Стубица, саопштили су мјештани Богетића

У Богетићима ће сјутра, у суботу 22. јануара, протестовати мјештани тог и осталих крајева Пјешиваца који се противи одлуци да се у њиховом мјесту гради привремена регионална депонија и Регионални рециклажни центар. У саопштењу наводе да је повод за протестни скуп право мјештана на здраву животну средину која ће им бити угрожена реализацијом тог пројекта који је Општина Никшић планирала у мјесту Стубица. Мјештани истичу да је у непосредној близини тог мјеста насељено подручје гдје, тврде, стално живи више стотина породица.

-Мјештани на ову тему нијесу консултовани, већ су за овај пројекат сазнали из средстава јавног информисања. Становницима овог краја нијесу познати ангажовани експерти, који су изабрали баш ову локацију за изградњу поменутог пројекта, нити су им познати критеријуми на основу којих је локација изабрана - наведено је у саопштењу.

Из Општине Никшић кажу да је протест одложен

Из Општине Никшић јуче су за "Дан" казали да је према њиховим информацијама протест одложен, јер су представници Мјесне заједнице Богетићи прије два дана разговарали са предсједником Општине Марком Ковачевићем.

-На разговору са Ковачевићем била су четири представника Мјесне заједнице Богетићи. Разјаснио им је све око Рециклажног центра. Иначе, та Мјесна заједница нема руководство, а избор управљачких струкура треба да се обави наредне седмице. Биће присутни и представници Општине па ће са мјештанима причати о пројекту- кажу из локалне управе Никшића.

Локалној управи предали су петицију са 500 потписа мјештана који се противе изградњи Регионалног рециклажног центра на поменутој локацији, гдје би се одлагао отпад из осам општина.

-Мјештани су јединствени у ставу да би изградња овог пројекта имала трајне последице по живот становиштва овог подручја. Снажно подржавају идеју рјешавања проблема нелегалног и неадекватног одлагања отпада али сматрају да широм Црне Горе постоји много ненасељених подручја, гдје би се овај пројекат могао реализовати, без угрожавања егзистенцијалног питања становништва и њиховог права на здраву животну средину - истакнуто је у саопштењу.

Изградњом Рециклажног центра Општина ће ријечити вишегодишњи проблем нелегалне градске депоније Мислов до. Уз помоћ ресорног министарства формирано је Координационо тијело чији је предсједник Марко Ковачевић који је и предсјендик Општине Никшић. Недавно је најављено да раде на документацији да би у првој половини године био расписан тендер за изградњу Регионалног рециклажног центра гдје би се одлагао отпад из Никшића, Шавника, Плужина, Жабљака, Котора, Тивта, Херцег Новог и Будве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:34