Насеље Прентина Главица без воде / -Д.Љ.
11/08/2021 u 07:20 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани насеља Прентина Главица штеде сваку кап воде

У овој кризи принуђени смо да копамо бунар који ће нас коштати преко десет хиљада еура, нигдје нема да се овако живи у 21. вијеку, огорчена је Даниловграђанка Даница Јакић

Насеље Прентина Главица само је једно у низу у Мартинићима које се већ неколико година током љетњих мјесеци суочава с проблемом уредног водоснабдијевања. Мјештани кажу да воде немају током цијелог дана и да је живот у таквим условима веома отежан. Принуђени су да допремају воду с разних страна и да се сналазе како би могли да подмире основне животне потребе.

Даница Јакић каже да већ два мјесеца немају воде током цијелог дана и додаје да су у овој кризи принуђени да копају бунар.

image

Даница Јакић

-Д.Љ

– Имамо четири краве, 100 пилића, свиње, кокошке. Нама су неопходне велике количине воде. Велика смо породица, двије бебе имамо. Сналазимо се на разне начине, бидоне воде допремамо како бисмо појили стоку. Сваки дан је тако. Ручно перем веш или носим код кћерке и снахе да ми оперу. Нигдје нема да у 21. вијеку овако живимо. Копање бунара кошта по метру 60 еура, ми смо дошли на 70 метара и воде још увијек нема. Када се све сабере, пумпе, цријева и све додатно што треба, нас ће бунар коштати најмање десет хиљада еура.

image

Јакићи принуђени да копају бунар

-Д.Љ.

Воде немамо, а рачуни нам уредно долазе, а на пет километара смо од центра Даниловграда. За јун ми је дошло да платим 22 еура, а нити једног дана нијесмо имали воде. Од комшије смо са бунара спровели да би људи могли да раде на бушењу. Када ископамо бунар, искључићемо воду да не бисмо плаћали тако високе рачуне – казала је Јакић.

image

Залихе воде чувају у бурадима

-Д.Љ.

С истим проблемом суочава се и Ивана Ђуровић.

– Овдjе живимо већ 14 година и сваког љета имамо проблем с водом, с тим што jе ове године кулминирало. Некад се по два-три дана повеже да не можемо машину за веш да укључимо. И кад има воде у току дана то jе наjчешће прилично слаб притисак. Принуђени смо да користимо бурад, флаше... Стварно то ниjе нормално у 21. виjеку. Више пута смо звали Водовод, али ниjе било неке велике користи – казала је Ђуровић.

Мјештанин Марко Никић наводи да воду допремају с оближњих извора и да се стално носе с кантама и флашама.

image

Марко Никић

-Д.Љ.

– Воде немамо годинама током љетњих мјесеци. Почне да нестаје крајем априла, почетком маја и тако до првих киша. Највећи проблем је што се у последњих 10-15 година доста људи населило и прикључило на водовод, али проблем с водоснабдијевањем је постојао и прије него што су се они доселили. Из Водовода су упознати с нашим проблемом, али ништа не предузимају. И пумпе и цијеви, све је дотрајало. Вода понекад и дође увече, помало, али само у кућама на приземљу, а на спрату је нема. За основну личну хигијену немамо воде. Доста воде треба за једну петочлану породицу, потрошимо и до 30 кубика мјесечно – истакао је Никић.

Извориште Жарића јама на минимуму

У насељу Прентина Главица ради се о проблему водоснабдиjевања у љетњем, сушном периоду године, када због нерационалне потрошње долази до пада притиска у водоводноj мрежи, казала је Жана Перовић, руководилац техничког сектора Водовода.

– И ове године су оформљене екипе коjе у поподневним часовима контролишу водоснабдиjевање и скрећу пажњу грађанима на нерационалну потрошњу. Међутим, за овај рејон jе то само прелазно решење. Траjно решење се огледа у изради нове бушотине, са уградњом пумпе коjа би повећала количину потиснуте воде у водоводни систем и тиме повећала притисак воде у мрежи. Ове радове смо планирали током године, али због кризе изазване вирусом корона послуjемо у отежаним условима, потрошачи нередовниjе измируjу своjе обавезе, тако да jе упитно да ли ћемо успjети да издвоjимо финансиjска средства. Ангажовали смо фирму коjа ће обавити истражне радове потребне за израду бушотине. Тренутну ситуациjу отежава и непрекидна суша, због чега jе ниво воде у изворишту Жарића јама на минимуму, а са којег се врши водоснабдиjевање насеља Прентина Главица. Напомињемо да проблем водоснабдиjевања у љетњим мjесецима ниjе изражен само у овом насељу, него и у jош неколико у општини Даниловград – казала је Перовић.

Даринка Перовић, иако има бунар, мора да води рачуна о свакој капи воде како не би пресушио.

image

Даринка Перовић

-Д.Љ.

– Имам четири краве, три свиње и кокошке и тешко је то све одржати без воде. Имамо бунар, али велике количине нам требају, тако да морамо водити рачуна колико трошимо. Помало дође увече, па укључим машину за прање веша – казала је Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:50