/ -FOTO: M.N.
02/02/2023 u 08:46 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mještani Dobrilovine protestuju: Zbog odrona 11 dana odsječeni od svijeta

Više nismo imali strpljenja da čekamo da neko uradi ono što je njegov posao i raščisti put, kaže predsjednik MZ Vlado Stanišić

Mještani Dobrilovine blokirali su juče više od sat vremena saobraćaj na magistralnom putu Mojkovac–Кolašin.

Razlog za blokadu je, kako ističu, revolt zbog neuklonjenog odrona u mjestu Sokolovina zbog čega su više od deset dana odsječeni od ostatka svijeta.

Za mještane sela smještenog na putu od Mojkovca prema Đurđevića Tari, od vremenskih nepogoda koje su ovo područje pogodile prije skoro dvije nedjelje saobraćaj je obustavljen kako za vozila tako i pješake.

Ističu da su se za blokadu odlučili teška srca, ali drugog izbora nijesu imali. Jedino na ovaj način su mogli da skrenu pažnju na probleme kojima su izloženi i zbog kojih ne mogu normalno da funkcionišu.

image
-FOTO: M.N.

Predsjednik Mjesne zajednice Dobrilovina Vlado Stanišić kaže da su do juče uporno čekali da se neko od nadležnih smiluje i raščisti ovaj regionalni putni pravac, koji preko Đurđevića Tare vodi dalje prema Žabljaku i Pljevljima.

– Jedanaest dana smo potpuno odsječeni od svijeta. Do odrona je došlo kad su bile one velike kiše. Tada se na ovu dionicu sručila zemlja i stijene i saobraćaj prekinut. Mislili smo da će sve to trajati dan-dva, ali se odužilo i mi više nijesmo imali strpljenja da čekamo da neko uradi ono što je njegov posao i raščisti put – priča Stanišić.

Za trajnije rješenje potrebno vrijeme

Iz Uprave za saobraćaj saopštavaju da je gotova projektna dokumentacija za sanciju lokaliteta Sokolovina te da će tender za realizaciju tog projekta biti raspisan po hitnom postupku.

Uklanjanje materijala nosi rizik od novih odrona tako da se tom problem prilazi sa maksimalnim oprezom, kako bi se spriječila nova klizišta.

Privremena rješenja nijesu dobra, jer ne eliminišu opasnost od novih odrona i mogućih ljudskih žrtava, a za trajnije rješenje je potrebno vrijeme, poručuju iz Uprave.

Dodaje da u Donjoj i Gornjoj Dobrilovini ima 30-ak domaćinstva, u kojima su uglavnom stariji i lošeg su zdravstvenog stanja. Takođe, šestoro djece sa ovog područja nije u mogućnosti da pohađa nastavu.

– Blokadu smo zvanično najavili. O situaciji u kojoj se nalazimo i o odronu kojeg danima niko ne uklanja obavio sam razgovor sa predsjednikom Opštine Mojkovac, koji mi je saopštio da je to posao državnih službi. Od tada se niko po ovom pitanju ne javlja i ne preduzima ništa. Ovo nije dobro, i zato što smo ljuti i razočarani, s obzirom na to da se nije juče krenulo sa raščišćavanjem mi ćemo preduzeti i druge mjere kako bi se izborili za svoja prava. Naša djeca i stari koji su bolesni moraju biti nečija nadležnost. Nemoguće je da za nas nema nadležnost ni država, ni opština – kaže Stanišić.

Prepušteni sami sebi

Mještanin Rade Furtula kaže da je prekid saobraćaja na ovom području najveći problem za stare i bolesne kao i za djecu koja treba da idu u školu.

Predlaže i da đake dok se ne raščisti odron smjeste u hotel u gradu, kako bi mogli nesmetano da pohađaju nastavu.

– Ovdje u zaseoku Sokolovina je stalno dolazilo do odrona. To traje tri decenije, nekad više nekad manje. I nikad niko nije pristupio ozbiljnom rješavanju problema – kazao je Furtula. Rođake i komšije došao je iz Podgorice da podrži Ratko Stanišić.

– Ova djeca nijesu u stanju da prođu Sokolovinu i ostaju bez nastave. Mi ćudi Sokolovine znamo i zato moramo naći način da zasad makar prođe kombi sa đacima, a da ih mi dovedemo do odrona. Da stari mogu do ljekara – kazao je Stanišić.

Mještanin Dobrilovine Rade Đurišić kaže da je značaj ovog puta veliki, jer do Pljevalja ima 90 a do Žabljaka 80 kilometara.

– Mi smo trenutno žrtve svoga života, a robovi slobodne zemlje. Ostavili su nas na milost i nemilost – kazao je Đurišić.

Stanišić navodi i kako su preksinoć čuli izjavu premijera Dritana Abazovića da će sve biti vrlo brzo riješeno.

– Međutim, od toga nema ništa. Ne znam šta je njima brzo, ali znam da je nama brzo bilo još prije jedanaest dana. Mi samo tražimo da nam neko od zvaničnika potvrdi koje je to realno i konkretno vrijeme da se riješi problem kojem smo izloženi. Nećemo odstupiti od zahtjeva po bilo koju cijenu jer se zapravo borimo da preživimo – istakao je Stanišić, dodajući da onima koji ne znaju kako se zove selo gdje je nastao problem (misleći na izjavu Abazovića), da oni nijesu stanovnici "toga sela" nego stanovnici Dobrilovine u kojoj je otvorena prva škola u Potarju 1870, na sjeveru Crne Gore u kojem se nalazi manastir star pet vjekova.

Dok je trajala blokada saobraćajnice sa obje strane su se formirale kilometarske kolone.

Blokadu mještana Dobrilovine su obezbjeđivali službenici Odjeljenja bezbjednosti Mojkovac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 12:25