Мјештани Присоја сами поправљају сесоки пут / -Приватна архива
16/11/2021 u 06:38 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мјештани граховског села Присоје траже помоћ надлежних: Блокираће главну цесту ако Општина затаји

Бивша никшићка власт је прошле године асфалтирала поједине путеве у околини нашег села. И ми смо тада дочекивали њихове представнике, али су нам они поручили да у Присоје машине неће доћи, огорчен је Синиша Булајић

Мјештани граховског села Присоје након недавног невремена поново су остали без локалног пута који им је једина веза са Никшићем и мјесним центром. Обилна киша уништила је нешто више од једног километра сеоске цесте коју су мјештани прије три године сами поправљали. Како су казали за "Дан", више нијесу у могућности да се сами боре са вишегодишњим проблемом који бивша локална власт, упркос њиховим сталним молбама и дописима, није жељела да ријеши. Од Општине Никшић сада опет траже да им изађе у сурет и у најкраћем року санира оштећења, а у супротном ће, како најављују, блокирати пут Рисан–Никшић.

image

Оштећен пут

-Приватна архива

– Сами смо прије пола вијека изградили овај пут, сами га и одржавамо и поправљамо. Међутим, сви наши напори су узалудни, је чим падне киша, пут је поново неупотребљив. Тако је и сада, једино можемо пјешице, а нама требају возила јер смо далеко – каже мјештанин Синиша Булајић.

image

Синиша Булајић

-Б.Б.

Њихово село је око пет километара удаљено од главног пута који Никшић и Грахове повезује са Приморјем и сјевером Црне Горе.

– Тражимо од Општине да нам у најкраћем року изађе у сусрет и поправи оштећено. Не тражимо асфалтирање, само нека спорну дионицу поспу материјалом и поваљају, тек толико да можемо проћи. Бивша никшићка власт је прошле године асфалтирала поједине путеве у околини нашег села. И ми смо тада дочекивали њихове представнике, али су нам они поручили да у Присоје машине неће доћи – огорчен је Булајић.

Вучковић: Тражили смо асфалтирање, не поправку

Због проблема са цестом, мјештани су тажили помоћ и од предсједника мјесне заједнице Грахово Радована Вучковића, који каже да је прије неколико дана послао допис Општини и да очекује одговор.

– Тражили смо асфалтирање, не поправку, јер цијели живот поправљамо тај пут и никад га нисмо поправили. Асфалтом бисмо проблем ријешили бар за неколико наредних година. Свјестан сам и да је то тешко, дугачка је километража, а у селу мало становништва, па не знам колико ће локална управа бити у прилици да нам удовољи, али помогло би и када би санирали оштеће дијелове. Знам да то не иде брзо, али вјерујем да ће нова локална управа проблеме мјештана рјешавати брже него њихови претходници – рекао је Вучковић.

image

Радован Вучковић

-Б.Б.

У Присојима углавном живе Булајићи, Милићи и Јакшићи. Свега је неколико домаћинстава која ту живе током цијеле године и сви се баве сточарством и пчеларством. Лоша путна инфраструктура онемогућава их и да своје производе пласирају на тржиште. Сави Булајићу у Присојима живе браћа са породицама и родитељи, а он из Херцег Новог често долази да их посјети. Каже да је протеклих година безброј пута контактирао са представницима Општине у нади да ће им изаћи у сусрет и санирати пут, али адекватног одговора није било.

– Молим нову локалну власт да пошаљу своје представнике у Присоје и увјере се у каквом стању је сеоски пут. То је једина цеста којом можемо до Грахова и Никшића. Епидемије хара,а људи не могу доћи до болнице. Неопходно је да локална управа помогне у санацији пута. Уколико не буде одговора на ове наше апеле, ми ћемо се организовати и, након пријаве полицији, код Грахова блокирати пут Рисан–Никшић – најавио је Сава Булајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:59